Kijevbe utazik a Momentum parlamenti delegációja

Kijevbe utazik a Momentum parlamenti delegációja

Gelencsér Ferenc és Tompos Márton (Fotó: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és parlamenti frakcióvezetője, Tompos Márton, frakcióvezető-helyettes és Bedő Dávid, másik frakcióvezető-helyettes, első magyar delegációként az orosz agresszió alatt álló Ukrajnába látogatnak. Ezt Gelencsér Ferenc a Facebook-oldalán jelentette be vasárnap.

A Momentum elnöke szerint morálisan elfogadhatatlan, hogy Magyarország az egyetlen, amely még nem tette meg azt a gesztust, hogy az ukránok melletti kiállás szimbólumaként parlamenti delegációt küldjön a szomszédos országba. „Hogy erre az ellenséges magyar álláspontra mivel kényszeríti a kormányt az orosz vezetés, nem tudjuk. Minket azonban, a szabad generáció tagjait, senki sem zsarolhat és irányíthat külföldről. Ezért megtesszük, ami erkölcsileg helyes, és ami nemzetünk határon inneni és túli közösségének érdekében áll az Európai Unió és a NATO tagjaként” – kommentálta Gelencsér azt, hogy ők lesznek az első magyar parlamenti delegáció az Oroszország által megtámadott országban.

Tompos Márton egyébként vasárnapi Facebook-posztjában azt írta, hogy azzal, hogy a magyar korány blokkolni akarja az Ukrajna újjáépítésére szánt uniós hitelfelvételt, cserbenhagyja a kárpátaljai magyarokat. Mint fogalmazott, „az EU nem »puszira« adna kvázi működési hitelt az ukrán államnak, hanem komoly elvárásokat támasztana Európa Ukrajna felé. A tervezet szerint ez kedvezményes hitel lenne. Az ukrán kormánynak 2033-tól kellene törlesztenie, és a kamatokat is átvállalná az EU. Viszont a havonta elutalt pénzért cserébe nemcsak azt kellene Kijevnek igazolnia, hogy tényleg az ország működtetésére és a szétrombolt infrastruktúra felújítására költi a pénzt, hanem a jogállamiságot erősítő intézkedéseket is foganatosítania kellene, vagyis komoly feltételeket szabna Brüsszel a pénz lehívásához. Magyarul ezt a pénzt az európai Ukrajna megteremtésére küldené az EU. Ennek pedig egy fontos eleme az is, hogy a sokak által vitatott ukrán nyelvtörvényt is felülvizsgálják, valamint a kisebbségeknek biztosítanak minden őket megillető jogot, így a kárpátaljai magyarságnak is.”

Ismert, a magyar kormány bejelentette, hogy nem támogatja a közös hitelfelvételt, helyette kétoldalú megállapodásokat szorgalmaz. Deutsch tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője vasárnap azt mondta, „kizárt, teljesen elképzelhetetlen, nonszensz" hogy Ukrajna nyilvánvalóan szükséges újjáépítése olyan módon történjen meg, hogy annak eredményeként 27 európai ország – ki tudja hány száz vagy ezer milliárddal – eladósítsa magát. Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy segítse Ukrajnát, de ez csak kétoldalú módon történhet és nem közös hitelfelvétellel – szögezte le a Fidesz európai parlamenti képviselője.