Nem csillapodik a migránsválság a lengyel-fehérorosz határon

Nem csillapodik a migránsválság a lengyel-fehérorosz határon

Az Európai Unióba igyekvő migránsok tábora a lengyel határnál (MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel-fehérorosz határon két nagyobb csoport próbált áttörni péntek hajnalban, a migránsok köveket dobáltak, könnygázt is használtak, de nem jártak sikerrel – közölte Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője. Az esetekre a közös határ középső szakaszán, Dubicze Cerkiewne és Mielnik települések közelében került sor. Dubicze Cerkiewnénél egy hozzávetőleg 500 fős migránscsoport gyűlt össze, és kövekkel, fadarabokkal kezdték dobálni a lengyel határőröket. Közben a közelben lévő fehérorosz egyenruhások lézerrel világítottak át a lengyel oldalra. Négy, a lengyel határőröket segítő katonát eltaláltak a kövek, orvosi ellátásban kellett részesíteni őket.

A mintegy kétórás sikertelen ostrom után a migránsok egy részét fehérorosz teherautók vitték el, mások kisebb csoportokban haladtak gyalog tovább a határ mentén – számolt be Michalska. A másik, Mielniknél történt kísérlet során mintegy 50 közel-keleti bevándorló átlépte a határt, de a lengyelek visszafordították őket. Kivételt tettek egy ötfős családdal, melynek tagjai, beleértve a várandós anyát, jó egészségi állapotban vannak. A családot egy lengyelországi őrzött központba viszik.

Michalska elmondta: míg az előző hetekben a fehérorosz fegyveresek még csak rejtett vagy passzív módon vettek részt a határmenti incidensekben, jelenleg egyre nyíltabban lépnek fel. Lézerrel vakítják el a lengyel határőröket, felvágják a határkerítést, kövekkel és könnygázzal látják el a migránsokat.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban elmondta: a határsértési kísérleteknél az utóbbi napokban újfajta módszerek tapasztalhatók. Miután Kuznica Bialostockánál kedden a lengyelek meghiúsították a tömeges határostromot, kisebb, több tucat személyből álló csoportok próbálnak meg több helyen Lengyelországba átjutni. A határszakaszon a lengyelek a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emelnek. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben.

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon több mint 34 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Lengyel becslések szerint 3-4 ezer, fehérorosz közlés szerint 7 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén. Közben Minszkből csütörtökön repülőgéppel hazaszállították Irakba a migránsok első, mintegy 400 fős csoportját.

Mindeközben Ukrajna felkészül a válság esetleges szétterjedésére, és kemény fellépést ígér arra az esetre, ha az ukrán-fehérorosz határon a lengyel helyzethez hasonló állapotok akulnának ki. Az ukrán rendvédelmi szervek engedélyt kaptak arra, hogy fegyvert használjanak az esetlegesen Fehéroroszországból Ukrajnába betörő migránsok ellen, ha veszélyt jelentenek az ukrán határőrökre – erősítette meg Denisz Monasztirszkij belügyminiszter pénteken a kijevi parlament ülésén.

A tárcavezető felszólalásában kifejtette, hogy az ukrán határőrök és más rendvédelmi szervek kétlépcsős védelmi rendszert alakítanak ki a fehérorosz-ukrán határon. Szavai szerint az első lépcsőben lévők fegyvertelenek lesznek. „A migránsok agresszív fellépése esetén a második lépcsőben (...) a határőrök életének és testi épségének veszélye esetén minden szükséges intézkedést megteszünk, beleértve a lőfegyverek használatát is – fogalmazott a miniszter.

Az Európa Tanács viszont egész más módszert javasol a migránsválság kezelésére, mint Kijev. A szervezet emberi jogi biztosa pénteken arról beszélt, hogy noha a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet Minszk elítélendő intézkedéseinek eredménye, ez nem menti fel Lengyelországot emberi jogi kötelezettségei alól.

Dunja Mijatovic közleményében hangsúlyozta, hogy a szerdán bevezetett és november végéig tartó rendkívüli állapot hatálya alá tartozó, a lengyel határ menti területekre érvényes belépési tilalom káros következményekkel jár. Szavai szerint megakadályozza a nemzetközi szervezeteket és a civil társadalom képviselőit abban, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak, és végezzék emberi jogi munkájukat. Továbbá lehetetlenné teszi a média hozzáférését a határzónához, ami aláássa a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, valamint korlátozza az átláthatóságot és elszámoltathatóságot. Az ilyen intézkedés teret ad a félretájékoztatásnak, és erősíti a bizonytalanság érzését – mondta.

Kijelentette továbbá, hogy azok a lengyel jogszabályok, melyek lehetővé teszik a hivatalos határátkelőkön kívül az ország területére lépők azonnali visszaküldését, aláássa a menedékkérelem beadásához, valamint a hatékony jogorvoslathoz való jogot. A jogszabályt módosítani kell annak érdekében, hogy a Lengyelország területére lépő emberek kérelmet nyújthassanak be, és egyéni értékelés keretében kezdődhessen meg a menekültügyi eljárásuk – hangsúlyozta.

(MTI)