„Nem működő” szankciók: a világpiaci ár feléért tudják eladni kőolajukat az oroszok

„Nem működő” szankciók: a világpiaci ár feléért tudják eladni kőolajukat az oroszok

A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen csökkent az orosz Ural kőolaj eladási ára az arra vonatkozó uniós szankciók életbe lépésével. Január hatodika péntekre pedig olyan mélyre süllyedt az Ural kereskedelmi ára, hogy csak a világpiaci ár feléért tudtak túladni azon az oroszok – írja a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva a Telex.

Mivel a korábban fontos importőrnek számító nyugat-európai államok december eleje óta nem vásárolnak orosz kőolajat, az oroszoknak azt leginkább Indiába és Kínába kell értékesíteniük. Itt viszont közel sem tudják elkérni ugyanazt az árat.

A világpiaci ár és az orosz ár közötti különbség január hatodikán lett kétszeres, ekkor ugyanis a balti-tengeri Primorsk kikötőjében már hordónként 37,8 dollárért akartak túladni az Uralon. Ezzel párhuzamosan a globális referenciaként számon tartott Brent kőolaj hordónkénti ára 78,6 dollár volt.