Népszerű a kormányzati nyomkövetés Ausztráliában

Népszerű a kormányzati nyomkövetés Ausztráliában

Egy koronavírussal (sárga) erősen fertőzött emberi sejt (kék) (Fotó: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), Egyesült Államok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már több mint 2,4 millió ausztrál töltötte le a telefonjára azt az alkalmazást, amelynek segítségével a kormány megkönnyítené a koronavírussal fertőzött emberek azonosítását, nyomon követését és elkülönítését. Számítások szerint a hatékony működéshez az emberek 40 százalékának kellene letöltenie az alkalmazást – írja a BBC.

A Covidsafe nevű alkalmazás egy hasonló szingapúri megoldáson alapul. Fontos tudni, hogy az adatok a telefonon maradnak, és csak abban az esetben kerülnek fel egy kormányzati szerverre, ha a tulajdonosánál azonosítják a fertőzést, és az illető beleegyezik ebbe.

A Covidsafe nagymértékben könnyíti a korlátozások lazítását, hiszen ily módon követni lehet a fertőzöttek mozgását, illetve a járvány terjedését. Ausztrália egyébként jól áll a vírus elleni küzdelemben, legutóbb egy nap alatt mindössze 12 új esetet regisztráltak. Összesen mintegy 6700 fertőzöttet tartanak számon, közülük mindössze 85-en hunytak el.