Nézettségi rekordot döntött a nacionalista román politikus élőben közvetített esküvője

Nézettségi rekordot döntött a nacionalista román politikus élőben közvetített esküvője

Az ifjú pár szelfije az esküvő nagyszínpadáról (Fotó: George Simion politikus hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton egész nap élőben közvetítette egy román hírtévé egy pártelnök lakodalmát, és ezzel teljesen letarolták a televíziós nézettségi listát. Igaz, a nacionalista hírcsatornát, a Romania TV-t főleg az idősek nézték, de ez is bőven elég volt a rekorddöntésre.

George Simion egy szélsőséges politikai formáció, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke – a magyarellenességéről is ismert politikus az Úzvölgyi konfliktusban is jelentős szerepet vállalt. A nagy esemény felért egy nyári feszivállal: több mint tízezer ünneplőt vártak, a meghívottak, akárcsak a fesztiválokon, belépéskor karszalagot kaptak. Igaz, a politikus a saját Facebook-oldalán – ahol egyébként 1,2 millió követővel rendelkezik – nemes egyszerűséggel minden románt meghívott, egyetlen feltétellel, népviseletben kellett érkezni a bulira, amelyet Valcea megyében szerveztek meg. A fesztiváljelleget erősítette, hogy kiraktak egy térképet is az eseményről, így kiderült, hogy lehetett hőlégbalonozni, lovagolni, és volt gyerekjátszóház is. A nagyszínpadon román legendás együttesek léptek fel (pl. a folkrockot játszó Phoenix), az urbánusoknak „alternatív zenét” is ígértek. A belügyminiszter is besegített a szervezésben: utasította a környék három kórházát, hogy biztosítsák a sürgősségi ellátást az eseményen. A rendezvény egyébként rendben lezajlott, azt leszámítva, hogy egy ismeretlen telefonáló miatt bombariadó volt.

A Paginedemedia.ro információ szerint az esküvőt egész nap közvetítő Romania TV kiütéssel győzött a szombati, egész napos nézettségi versenyben. (A román televíziók között jellemzően a Pro TV nevű kereskedelmi csatorna a legnézettebb, a második-harmadik helyért júliusban például nagy harac zajlott az Antena 1 és a Kanal D csatornák között).

Az esküvő közvetítésére 392 ezer néző volt kíváncsi, igaz, ebből 283 ezren az 55+ korosztályhoz tartoznak – magyarán az idősödő románokat érdekelte leginkább az esemény. A 21 és 54 év közötti korosztályban három csatorna (Pro TV, Antena 1, Kanal D) is megverte nézettségben a lakodalmat. Estére egyébként az idősek is beleuntak a közvetítésbe: a főműsoridőben, vagyis az esti híradók és filmek idején már a harmadik helyre szorult a csatorna.