Novák Katalin: Magyarország támogatja Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását

Novák Katalin: Magyarország támogatja Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását

Novák Katalin köztársasági elnök és Aleksandar Vucic szerb államfő sajtótájékoztatója a Szerbia Palotában Belgrádban 2022. szeptember 9-én. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország a jövőben is támogatja Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozását – ezt erősítette meg szerbiai látogatása során Novák Katalin köztársasági elnök.  Novák Katalin azt is leszögezte: nehéz időszak következik, a háború nem fog egyhamar véget érni. A magyar államfő megköszönte  a szerb erőfeszítéseket, amelyet annak érdekében tesznek, hogy Magyarországra se juthasson el jelentős tömegű bevándorló, és  bejelentette a családbarát elnökök hálózatának létrehozását is pénteki, Aleksandar Vucic szerb államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Belgrádban – derül ki az MTI tudósításából.

Ez egy olyan hálózat lesz, amely a családközpontú, családbarát elnököket tömöríti – közölte Novák Katalin, majd elsőként hívta meg a szerb államfőt a csatlakozásra. Az államfő kifejtette: a szerb államfő személyesen és elnökként is bizonyította, hogy milyen fontosak számára a családok. Érdekében és szándékában áll megtenni mindent azért, hogy a fiatalok Szerbiában is támogatást kapjanak a családalapítási terveikhez. A megbeszélésen az MTI szerint szó esett a migrációs problémákról, az európai uniós bővítés kérdéséről, energetikai és családpolitikai kérdésekről is.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban Novák Katalin kiemelte: a szankciók és az abból következő energetikai válsághelyzet érinti a szerb és a magyar embereket is, ahogy érint mindenkit Európában, s a hatása Európán is túlmutat. Mint mondta, nehéz időszak következik, a háború láthatólag nem fog egyhamar véget érni.

Kitért a migrációs hullámra is, amely Szerbián keresztül is érkezik Magyarországra. Novák Katalin megköszönte a szerb erőfeszítéseket, amelyet annak érdekében tesznek, hogy Magyarországra se juthasson el jelentős tömegű bevándorló. Mint mondta, ezek az emberek nem Szerbiát célozzák meg és nem is Magyarországot, de a mi országainkon keresztül jönnek. Szerinte ezért is kell felhívni a figyelmet arra, hogy a migráció most is egy létező fenyegetés, és „mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Európa biztonságát megőrizzük”.

Az európai uniós bővítés kérdésével kapcsolatban elmondta: Szerbia által az Európai Unió gazdagodna, s az Európai Uniónak is szüksége van Szerbiára, nem csak fordítva. – Mi, ahogy eddig is, a jövőben is minden alkalommal támogatni fogjuk a mielőbbi európai uniós tagság felé vezető döntéseket – hangsúlyozta.