Nyilvánosságra hoztak világszerte több ezer vatikáni tulajdonú ingatlant

Nyilvánosságra hoztak világszerte több ezer vatikáni tulajdonú ingatlant

Ferenc pápa a nagypénteki szentmisén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2021. április 2-án. MTI/AP/AFP pool/Andreas Solaro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint ötezer ingatlan van a Vatikán birtokában világszerte – tette közzé szombaton a Szentszék, miközben a Vatikán, valamint a katolikus egyház működésére vonatkozó pénzügyi adatokat is publikálták.

Az egyházi állam állítása szerint Olaszországban összesen 4051, azon kívül pedig további 1120 ingatlant birtokolnak a világ többi országában – amelybe nincsenek benne a Vatikán nagykövetségei. A Szentszék most először tett közzé ilyen jellegű információt a rendelkezésre álló ingatlanvagyonról – idézte a The Guardian cikkét az Index.

Szombaton közben a katolikus egyház 2020-as pénzügyeiről is beszámoltak, valamint – szintén első alkalommal – az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) költségvetését is nyilvánosságra hozták. A pénzügyi jelentés szerint a katolikus egyháznak tavaly 64,8 millió eurós hiánya volt, ami valamivel kevesebb a 2019-es, 79,2 milliós deficitnél – amely a világszerte 1,3 milliárd hívőt számláló egyház működésére vonatkozik. A Vatikán a fentiekhez képest egy „külön kasszán” működik, beleértve a Vatikáni Múzeumot és a Vatikáni Bankot is.

A szentszéki költségvetésből az is kiderült, hogy csak a péterfilléreknek nevezett egyházi adományokból 50 millió euró folyt be, ami kompenzálhatja a deficitet. A Vatikáni Múzeum, valamint a Szent Péter-bazilika bevételei viszont jelentősen megcsappantak, mivel ezeknek 2020-ban többnyire zárva kellett maradniuk.

A közreadott információkból az is kiderült, a bérbe adott olaszországi ingatlanjaik körülbelül 14 százalékát adták ki. A többit a piaci árnál olcsóbban adták ki, többnyire egyházi személyeknek. Az is kiderült, az ingatlanok körülbelül 40 százalékában iskolák, kórházak és szerzetesrendek működnek.

Az egyház pénzügyeinek és ingatlanviszonyainak nyilvánosságra hozatala illeszkedik Ferenc pápa azon célkitűzéséhez, amelynek jegyében az egyházfő igyekszik transzparenssé tenni az katolikus egyház működését. A pápa hadjáratot indított az egyházon belüli korrupció ellen, ennek jegyében jövő hét kedden megkezdődik Angelo Becciu korábbi bíboros pere is, akit pénzmosással vádoltak meg. Az exbíboros felett – rendhagyó módon – világi bíróság fog ítéletet hozni.