Olaszországban is már oltanak majomhimlő ellen

Olaszországban is már oltanak majomhimlő ellen

A majomhimlő elleni védőoltás (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani római kórházban elkezdődött a majomhimlő elleni oltás hétfőn, miután az egészségügyi minisztérium adatai szerint 545 esetet azonosítottak. Az első napon tíz embernek adták be az oltást és a következő napokban további kétszer fő kapja meg a vakcinát. Eddig már hatszázan regisztráltak – mondta el az MTI beszámolója szerint a főváros térségét fedő Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Andrea D'Amato.

Lazio 1200 adag vakcinát kapott, a mostanáig a legtöbb esetet számláló Lombardia tartomány kétezret, Emilia-Romagna 600 adagot, Veneto négyszázat. Legkésőbb csütörtöktől Lombardiában is megkezdik az oltást. A Bavarian Nordic által gyártott, Jynneos névvel ismert oltóanyagot használják, melyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) július 23-án globális egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő miatt. Itthon eddig 42 embernél azonosították a betegséget. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbbi tájékoztatása szerint mindannyian otthonukban vannak elkülönítve. 

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel (például láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság), illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.