Orbán az ukrán válságról: Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia!

Orbán az ukrán válságról: Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia!

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán látogatást tett a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel együtt találkozott azokkal a katonatisztekkel, akik Magyarország biztonságát garantálják parancsnoki munkájukkal – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A látogatás után a kormányfő arról beszélt, hogy a helyzet továbbra is komoly, feszült, mindent meg kell tenni a háború elkerülése érdekében. Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia; Magyarország biztonsága a legfontosabb – szögezte le. Orbán Viktor ennek megfelelően visszautasította azokat a baloldali javaslatokat, amelyek katonák és fegyverek Ukrajnába küldéséről szólnak. A látogatásról készült videót a miniszterelnök teljes nyilatkozatával Orbán Viktor közösségi oldalán teszik közzé.

Eközben Havasi Bertalan arról is tájékoztatta a közmédiát, hogy a miniszterelnök Brüsszelbe utazik csütörtökön, miután az Európai Unió állam- és kormányfői rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az orosz-ukrán válság ügyében. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este nyolc órára hívta össze a tanácskozást. Meghívólevelében azt írta, hogy a legújabb fejlemények megtárgyalásán kívül szó lesz arról, hogyan védjék meg a szabályokon alapuló nemzetközi rendet; hogyan viszonyuljanak Oroszországhoz, illetőleg Oroszország felelősségre vonásához tetteiért; valamint hogyan fogják tovább támogatni Ukrajnát és népét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este videóüzenetben jelentette be az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok Moszkva általi elismerését, majd az orosz fegyveres erőket felhatalmazta, hogy „biztosítsák a békefenntartást”. Nem sokkal később nagy létszámú hadoszlop indult el Donyeck városából a Donyec-medencei frontvonal felé, vagyis az ukrán fegyveres erők állásai irányába. A történtek miatt az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok is szankciókról döntött.

Szerdán az orosz elnök arról beszélt: Oroszország kész a nyílt és becsületes párbeszédre a nemzetközi ügyekben, mindemellett az állam legfontosabb feladata a védelmi képesség biztosítása marad. Ukrajna pedig szerdán megkezdte a tartalékosok behívását, az ország összesen 36 ezer tartalékost tud mozgósítani.