Orbán Erdogannal egyeztetett a svéd NATO-csatlakozásról

Orbán Erdogannal egyeztetett a svéd NATO-csatlakozásról

Orbán Viktor a vilniusi NATO-csúcson 2023. június 11-én (Fotó: AFP via Europress/Artur Widak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor és a török elnök a NATO-csúcson egyeztettek kedden Svédország a szövetséghez való csatlakozásáról. A NATO főtitkár hétfő este jelentette be, hogy Erdogan zöld utat adott a svédeknek, így már csak Magyarország álláspontja kérdéses.

Történelmi NATO-csúcstalálkozó zajlik Vilniusban, ahol minden bizonnyal sikerül felelősségteljes döntést hozni, mellyel nem idézzük elő a háború eszkalációját. Ukrajna sem meghívást, sem menetrendet nem kap az esetleges csatlakozásra. Svédország leendő NATO-tagsága is folyamatosan beszédtéma a két nap alatt: Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, egyeztettek a kérdésről és a jövőben is folyamatosan egyeztetni fognak – közöle Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden.

A miniszter reggel arról beszélt, hogy „Svédország kapcsán világos az álláspontunk: a kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása” – fogalmazott.

Június közepén még egyértelműen nem technikai kérdésként beszélt a támogatásról a Newsmax amerikai csatornának. Akkor is elmondta, hogy a kormány támogatja a ratifikációs folyamatot, ez az oka annak, hogy a kormány benyújtotta a törvénytervezetet a parlamentnek. „A képviselőinken múlik, akik a parlamentben kétharmados többséggel rendelkeznek, hogy mikor kívánják napirendre tűzni ezt a kérdést” – fűzte hozzá. Elmondta, az elmúlt tíz évben állandó vádakat és rágalmakat fogalmaztak meg „velünk szemben” a svéd politikusok, mondván, hogy „Magyarország nem demokrácia, diktatúra vagyunk”, bármit csináltunk, az nem volt legitim. 

Úgy fogalmazott: „Nagyon hasonlóan egyébként a Trump elnökkel szembeni kritikákhoz (...) a mi képviselőink ezt sértésnek vették, ők, ugye, az emberek szavazataiért küzdenek a választási kampányokban, hogy a választóik életszínvonalát javítsák, és akkor hirtelen egy másik országból azt mondják rájuk, ők nem demokratikusan, hanem diktatórikusan működnek.” Közölte, ezért tehát – mivel ezt sértésnek vették – még nem állnak készen arra, hogy meghozzák ezt a döntést, amikor készen állnak, meg fogják hozni a döntést. A kormány kedvezően és támogatóan áll a kérdéshez – mondta.

Orbán Viktor pedig ezt mondta május végén: Szörnyen rosszak a politikai kapcsolatok Magyarország és Svédország közt. Nem szeretnénk konfliktust importálni a NATO-ba. A kérdés egyébként az volt, hogy miért ellenzi ő a svéd csatlakozást, és arra válaszolt így.

A kormány és a Fidesz-frakció is kezdeményezhetné rendkívüli parlamenti ülés összehívását a svéd NATO-csatlakozás ratifikálására, de még kivárnak. Németh Zsolt, a Külügyi bizottság fideszes elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, „nem tudok egyelőre rendkívüli ülésről, de okosabbak leszünk, miután Orbán Viktor és a török elnök egyeztet ma”.