Őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség Victor Piturca volt román futballkapitányt

Őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség Victor Piturca volt román futballkapitányt

Victor Piturca román szövetségi kapitány 2014-ben (Fotó: MTI/EPA/Olaf Kraak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizetbe vette Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Victor Piturca labdarugóedzőt, a román válogatott korábbi szövetségi kapitányát és Gabriel Tutut, a Romarm védelmi ipari tröszt vezérigazgatóját egy egészségügyi védőmaszkok beszerzésével kapcsolatos ügyben – közölte hétfőn a román média.

A Mediafax hírügynökség a vádhatóságtól származó értesüléseire hivatkozva azt írta: a volt futballkapitányt befolyással üzérkedéssel gyanúsítják, miután a román védelmi minisztérium (MAPN) az edző fiának, Alexandru Piturcának a cégével kötött 100 ezer ffp3-as védőmaszk beszerzéséről szóló szerződést a világjárvány idején. Piturca állítólag a hadsereg sportklubjánál, a Steauánál ápolt kapcsolatain keresztül vette rá a védelmi tárca illetékeseit, hogy fia cégét bízzák meg kétmillió eurós beszerzéssel. A román média szerint azért indult eljárás a MAPN közbeszerzése ügyében, mert a Kínából importált védőmaszkok nem feleltek meg a hatályos szabványoknak és senki nem használta őket.

Piturcának nem ez az első találkozása a vádhatósággal: 2013-ban egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnpártolásért a „Pénzestáska” néven elhíresült korrupciós perben, amelyben George Becalira, a Steaua Bucuresti tulajdonosára három év letöltendő szabadságvesztést szabott ki a bíróság, amiért 1,7 millió eurónyi készpénzzel próbálta megvesztegetni az Universitatea Cluj csapatát, hogy a kolozsvári CFR-től pontot rabolva segítse főtáblára jutni a Steauát a Bajnokok Ligájában.

Victor Piturca 1998 és 2014 között három időszakban, 96 mérkőzésen volt a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, 2000-ben és 2008-ban Románia az ő vezetésével jutott ki az Európa-bajnokságra.

(MTI)