Őrizetbe vették a szentpétervári robbantás gyanúsítottját

Őrizetbe vették a szentpétervári robbantás gyanúsítottját

Városi alkalmazottak takarítanak a szentpétervári Street Food Bar No1 folyóparti kávézó előtt 2023. április 3-án. Előző nap a kávézóban robbantás történt, amelynek következtében életét vesztette a Vladlen Tatarszkij néven ismert (valódi nevén: Makszim Fomin) Kreml-párti haditudósító, orosz blogger, aki az intézményben szerzői estet tartott. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizetbe vettek hétfőn az orosz hatóságok egy nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt ahhoz a vasárnapi szentpétervári robbantáshoz, amelynek következtében életét vesztette Vladlen Tatarszkij Kreml-párti haditudósító és blogger, és további 32 ember megsebesült.

Darja Trepova a nyomozati anyag és a médiának nyilatkozó szemtanúk szerint vasárnap egy robbanószerkezetet rejtő gipsz mellszobrot ajándékozott az Ukrajna elleni háború egyik ismert internetes támogatójának számító Tatarszkijnak, aki szerzői estet tartott egy helyi kávézóban. A merénylet sérültjei közül 22-en kórházi ápolásra szorulnak, nyolcuk állapota súlyos.

Trepova a hatóságoknak elismerte, hogy ő adta át Tatarszkijnak a bloggert ábrázoló mellszobrot. A 444 ír arról, hogy egy orosz rendőrség által készített videón Trepova láthatóan nyomás alatt nyilatkozik: arról nem mond semmit, hogy tudott volna a bombáról, és amikor megkérdezik tőle, hogy kitől kapta, ő visszakérdez, hogy nem mondhatná-e el később. Emigrációban élő férje – aki az MTI beszámolója szerint a libertárius párt tagja és az Alekszej Navalnij szabadon bocsátását követelő mozgalom híve – azt nyilatkozta, hogy szerinte a nő semmiképp nem adta volna át a szobrot, ha tudja, hogy bomba van benne.

Az orosz anti-terrorista bizottság szerint a támadást az ukrán különleges erők hajtották végre olyan emberek segítségével, akik együttműködnek Alekszej Navalnijjal, aki 2021 óta börtönben ül. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó viszont úgy látja, hogy orosz belpolitikai villongás áll a történtek hátterében.

Orosz médiabeszámolók szerint a képzőművészi és közgazdászi végzettségű Trepova a rendezvényen azt mondta, hogy egy saját készítésű szobrot akar Tatarszkijnak ajándékozni. A gyanúsított szentpétervári lakhelyén a rendőrök vasárnap este házkutatást tartottak, kihallgatták anyját és nővérét is. A gyanúsítottnál Üzbegisztánba szóló, vasárnapra érvényes repülőjegyet találtak.

Az RT szerint Trepova sokáig egy szentpétervári régiségboltban dolgozott, majd néhány hónappal ezelőtt felmondott, és Moszkvában egyéni vállalkozóként jelentkezett be: ruhakészítéssel, ingatlanforgalmazással és számítástechnikával foglalkozott. 

Tavaly augusztus 20-án a gépkocsijába rejtett pokolgép végzett Darja Dugina újságíróval, Alekszandr Dugin filozófus lányával Moszkva környékén egy autópályán. A gyilkosság elkövetésével az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot vádolta meg, aki a bűncselekményt követően Észtországba távozott.