Pikó András: Ez egy ócska, felelőtlenül aljas politikai játék

Pikó András: Ez egy ócska, felelőtlenül aljas politikai játék

Pikó András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ócska, felelőtlenül aljas politikai játszmának tartja Józsefváros ellenzéki polgármestere azt, hogy az önkormányzatok kikerülnének a rezsicsökkentés alól, mert Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint ki tudják termelni a nagyobb energiaszámlákat. Pikó András ki is számolta, hogy csak náluk több százmillió forintról van szó.

Júliustól számítva – nem kalkulálva az inflációval – a legoptimistább forgatókönyv szerint is nagyjából 250 millió forintos plusz költséget jelent majd, ha a józsefvárosi önkormányzat kikerül a rezsivédelem alól. Jövőre pedig, kalkulálva a további áremelkedéssel, az ideihez képest 600-700 millióval kell majd többet fizetniük csak a gázért és energiáért, hiszen fűteni, világítani, és a gyermekeknek, idősotthonoknak étkezést biztosítani viszont kötelező feladat. A számokról Pikó András polgármester számolt be a Facebook oldalán.

A kerületvezető nem tudja, hogy ezt honnan fogják kigazdálkodni. Az önkormányzat ugyanis – szemben a kormánnyal – nem vethet ki nyakló nélkül extraadókat, a bevételeik nagy részét jelentő iparűzési adó felét ráadásul elvették. Nem vehetnek fel hitelt sem, legfeljebb a kormány engedélyével, de mindennapos működésre biztosan nem lehet eladósodni. Az önkormányzatnak nem lehet hiánnyal tervezett költségvetése, a bevételeinek pontosan fedeznie kell a kiadásait. Vagyontárgyak eladásából tilos működést finanszírozni, tehát az az út sem járható, hogy eladnak telkeket és abból fizetik a rezsit.

– Lássunk tisztán: a kormány és a Fidesz arra kényszeríti az ellenzéki önkormányzatokat és a fővárost, hogy egyre kevesebb pénzből oldja meg a kötelező feladatait. Ez egyre inkább lehetetlen küldetésnek tűnik – írta Pikó András. Azt kérte az emberektől, hogy ha nem jut elég pénz a fővárosi utak melletti területek kaszálására, ha nem jut elég pénz a köztisztaság elfogadható szintű biztosítására, ha nem tudnak a munkatársainknak a munkájukkal arányos bért fizetni és felmondanak az óvónők és a közteresek, akkor gondoljanak a kormányra. Bár tudja, hogy a többség nem ezt teszi majd, a polgármestert és az önkormányzatot fogják minden helyi bajnál elővenni.

Vagyis szerinte amit a kormány tesz, az egy ócska, felelőtlenül aljas politikai játék.