Putyin szerint Kijev „provokált”, így „elkerülhetetlen” volt, hogy rakétázzák Ukrajnát

Putyin szerint Kijev „provokált”, így „elkerülhetetlen” volt, hogy rakétázzák Ukrajnát

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az orosz nemzeti bírói kongresszus ülésén Moszkvában 2022. november 29-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Valerij Sarifulin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijev „provokációira” adott kényszerű válaszintézkedésnek nevezte az ukrajnai célpontokra mért rakétacsapásokat Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaf Scholz német kancellárral folytatott pénteki telefonbeszélgetésében a Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint –

A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin rámutatott, hogy az orosz fegyveres erők sokáig tartózkodtak az egyes ukrajnai célpontok elleni célzott rakétacsapásoktól, és hogy ezek „kényszerű és elkerülhetetlen válaszlépések” Kijev „provokatív támadásaira”, amelyeket Oroszország polgári infrastruktúrája, köztük a Krími híd és energetikai létesítmények ellen intézett.

Az orosz elnök destruktívnak nevezte az Ukrajnába irányuló külföldi fegyverszállításokat.

Mióta az oroszok több alkalommal is célzottan rakétacsapásokat mértek az ukrán energetikai infrastruktúrára, az országban rendszeresek az áramszünetek, ahogy a vízhiány is gyakori.

Kapcsolatban maradnak

Később megjelent Olaf Scholz reakciója is a telefonbeszélgetés kapcsán.  – Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat – közölte a német kancellár a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint. Scholz legutóbb szeptember közepén beszélt az orosz elnökkel. Steffen Hebestreit kormányszóvivő a több mint két hónapra megszakadt párbeszéd folytatásáról tájékoztató közleményében ismertette, hogy az egyórás beszélgetés témája az Ukrajna elleni orosz támadó háború és következményei voltak.

A kancellár ismét elítélte a nemzetközi joggal ellentétes támadást, ezúttal különösen a polgári infrastruktúrára mért légicsapásokat, és hangsúlyozta, hogy Németország kitartóan támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védelmi képességének biztosításában. Olaf Scholz azt is ismételten sürgette az orosz elnöknél, hogy találjon mielőbb diplomáciai megoldást a konfliktusra, és e megoldás részeként vonja ki az orosz csapatokat Ukrajnából.

A kancellár és az orosz államfő az Ukrajna elleni háború miatt „különösen feszült“ globális élelmezési helyzetről is tárgyalt – áll a közleményben, amely szerint mindketten kiemelték az ukrán gabonaexportról szóló meghosszabbított megállapodás jelentőségét. A kancellár és az orosz elnök végül megállapodott abban, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak.