Rálőttek egy németre Kabulban, Stoltenberg szerint a NATO-nak is le kell vonnia a következtetéseket

Rálőttek egy németre Kabulban, Stoltenberg szerint a NATO-nak is le kell vonnia a következtetéseket

Tálib harcosok járőröznek Kabulban 2021. augusztus 19-én. Négy nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
MTI/AP/Rahmat Gul

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rálőttek a kabuli repülőtér felé tartó egyik német állampolgárra Afganisztánban, a férfi állapota stabil, nemsokára útnak indítják Németország felé – jelentette be a német kormányszóvivő pénteken Berlinben tartott sajtótájékoztatóján.

A megkezdett embervadászatra utal az is, ami a Deutsche Welle egyik újságírójával történt. A DW riportere után kutattak a tálibok, de miután az újságíró már Németországban van, csak a családját találták otthon. A fegyveresek az egyik családtagot megölték, egy másikat súlyosan megsebesítettek. A rokonság többi tagjának az utolsó pillanatban sikerült elmenekülni és most bujkálnak.

A NATO egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője újságírókkal közölte, hogy a tálib hatalomátvétel óta több mint 18 ezer embert evakuáltak a kabuli nemzetközi repülőtérről, de még mindig sokan várnak segítségre a helyszínen, ezért szeretnék felgyorsítani a folyamatot. A NATO célja, hogy még kétszer ennyi embert tudjanak kimenteni az országból.

Az Egyesült Államok július vége óta összesen 12 ezer embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai állampolgárokat, valamint olyan afgánokat, akik az országban működő amerikai erőket segítették. John Kirby, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője arról beszélt, hogy az elmúlt két napban négyezer embert hoztak ki. 

Németország már 1600 embert menekített ki a tálibok által megszállt országból a napokban. A német védelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a német hadsereg mostanáig tizenegy járatot indított, és továbbiakat tervez a térségbe küldeni.

Eberhard Zorn tábornok, a német hadsereg főparancsnoka elmondta, hogy szombaton két helikoptert küldenek a további evakuálásokra, ám leszögezte, hogy ezek csak Kabulban és környékén tudnak műveletek végrehajtani, más városokban nem.

Részt vesz a mentésben Ausztrália is, ők eddig 160 honfitársukat és afgán állampolgárt szállítottak el az országból.

Lengyelországnak eddig 130 embert sikerült evakuálnia. A legutóbbi csoport főleg a Lengyelországgal és szövetségeseivel korábban együttműködő afgánokból állt, de érkezett velük egy lengyel újságírónő is, aki abban segítette az utaslistán szereplő afgánokat, hogy bejussanak a kabuli repülőtérre – mondta Michal Dworczyk a lengyel közszolgálati televízióban.

Afganisztánból eddig huszonhat magyar állampolgárt menekítettek ki. Magyar Levente külügyi államtitkár bejelentése szerint a még ott tartózkodókért önálló magyar mentőakció indul.

A NATO-tagországok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása után sajtótájékoztatót tartott az afganisztáni helyzetről Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

„Erős szövetségünknek fent kell maradnia a globális erőviszonyok változása ellenére, ezen az afganisztáni események sem változtathatnak” – jelentette ki az MTI beszámolója szerint.

Hangsúlyozta továbbá: a tálib hatalomátvétel és a nyugati misszió által támogatott afgán kormány összeomlása rendkívül veszélyes és kiszámíthatatlan helyzethez vezetett Afganisztánban, ezért a NATO elsődleges feladata, hogy biztosítsa a partnerországok állampolgárai és a szövetségeseket segítő afgánok biztonságos evakuálást a közép-ázsiai országból.

Mint mondta, a szövetség mintegy 800 alkalmazottja dolgozik a kabuli repülőtér nyitva tartásán, lehetővé téve több ezer ember távozását. Hozzátette, a nehézséget nem az emberek elszállítása jelenti Kabulból, hanem az hogy sürgősen el tudják őket juttatni a repülőtérre.

Stoltenberg felszólította a tálib vezetést, hogy tartsa be kötelezettségvállalásait, és biztosítsák, hogy Afganisztán ne váljon ismét a nemzetközi terrorizmus menedékévé.

„A táliboknak emellett véget kell vetniük az országban folyó erőszaknak, és tiszteletben kell tartaniuk minden afgán állampolgár – férfiak, nők és gyerekek – alapvető jogait” – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy a nyugati katonai szerepvállalás és a nemzetközi közösség támogatása az elmúlt húsz év során példátlan fejlődési lehetőségeket nyújtott az afgán társadalomnak. Hozzátette: amennyiben az új vezetés ezeket az eredményeket megpróbálja visszafordítani, akkor nemzetközi elszigetelődés vár rá.

Jens Stoltenberg arra is kitért, hogy a szövetség számot fog vetni az afganisztáni szerepvállalással kapcsolatban. „Világosan tisztában voltunk csapataink kivonásának kockázataival, de az afgán politikai és katonai vezetés összeomlásának ilyen szintű gyorsaságára nem számítottunk. Le kell vonnunk a következtetéseket” – szögezte le.

A szövetség tagállamainak külügyminiszterei közös nyilatkozatot tettek közzé tanácskozásuk után, amelyben, többek között, felszólították az új afgán vezetést, hogy tartsa tiszteletben és segítse elő azon afgánok biztonságos távozását, akik úgy döntöttek, elhagyják az országot. A külügyminiszterek emellett olyan kormány létrehozását sürgették, amelyben a kisebbségi csoportok és a nők is érdemi szerepet vállalhatnak. Kijelentették továbbá, hogy a jelenlegi körülmények között a NATO felfüggesztette az afgán hatóságoknak nyújtott összes támogatást.