„Allah adja. Nem tudom honnan, a pénz jön valahonnan” – Ramzan Kadirov és a dubaji luxus

„Allah adja. Nem tudom honnan, a pénz jön valahonnan” – Ramzan Kadirov és a dubaji luxus

Vlagyimir Putyin orosz elnök munkatalálkozója Ramzan Kadirov csecsen köztársasági elnökkel 2018. június 15-én (Fotó: Kreml/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt héten az Ukrajinszka Pravda hírportál arra kérte az olvasóit, hogy segítsenek információkat gyűjteni az orosz elit dubaji ügyeiről, érdekeltségeikről. Mint írják, erre azért szólítottak fel, mert Ukrajna inváziójának kezdete óta ez az a hely, ami a zsákmányolt orosz pénzek rejtekhelyévé, illetve az orosz elit családjainak búvóhelyévé vált. A portál mindenki által nyilvánosan elérhető adatokból, információkból és a digitális térben, a közösségi médiában, nyílt adatbázisokban fellelhető nyomok alapján elsőként a csecsen elnök, Ramzan Kadirov dubaji szálait göngyölítette fel.

– Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője csak 2021-2022-ben tizennégy alkalommal járhatott az Egyesült Arab Emírségekben. A nyilvános online repülésfigyelő oldalak szerint ennyi alkalommal járt magángépe az Öböl-menti monarchia nagyvárosában – kezdi tényfeltáró cikkét az ukrán portál. Kadirov luxusgépe egy átalakított Airbus A319-es. A portál szerint a Csecsenföld helyett az offshore- és adóparadicsomnak számító Bermudán bejegyzett gép 2013 óta van a Putyin vérebének is nevezett Kadirov birtokában, azonban csak 2017-ben szúrta ki a sajtó, hogy a luxusgép hozzá tartozik – miután egy Kreml-közeli rapper, Timati posztolt egy fotót a gép belsejéből.

Kadirov Airbusát a luxusjárművekben utazó British Winch Design nevű cég alakított át egy repülő villává. A cég portfóliójában szereplő, és fotókon megtekinthető gép állítólag 80 millió dollárjába (23,6 milliárd forint) fájt a csecsen hadúrnak.

No, de honnan jöhet ennyi temérdek pénz, hogy 80 milliós gépre teljen? – teszi fel a kérdést az ukrán portál. Maga az érintett még 2011-ben egy újságírónak a bevételeit firtató kérdésre úgy válaszolt: „Allah adja. Nem tudom honnan, a pénz jön valahonnan!”

Az Ukrajinszka Pravda összeállítása szerint a gép legutóbb február 26-án, tehát 2 nappal az Ukrajna ellen indított orosz invázió megindulását követően járt Dubajban. Az időzítés azért is fontos, mert Kadirov nagy mellénnyel aznap jegyezte meg, hogy megérkeztek harcosai Ukrajnába. Egy Instagram-poszt közben arról tanúskodik, hogy Kadirov egyik közeli harcostársa három nappal korábban Dubajban fotózkodott egy helyi zenésszel. Adam Delimkanovra csecsen alelnökként hivatkoznak. Az 52 éves politikust, aki 2007 óta az orosz duma képviselője is, a Dzsumeura Zabíl Szaraj nevű öt csillagos hotelben állt össze egy fotóra a muzsikussal, nem mellesleg ő Kadirov személyes hadseregének vezetője. (Kadirov később saját maga jelezte Telegram-csatornáján, hogy Delimkanov részt vesz az ukrán invázióban.)

A dubaji luxushotelben egy szoba 700 dollárba fáj egy éjszaka, de az ukrán portál szerint nem ez az érdekes a helyszínben, hanem hogy a hotelhez tartozik több – napi 3 ezer dollárba fájó – villa is, amelyeknek egyike Kadirové.

Az Ukrajinszka Pravda a közösségi médiában elejtett helyszínadatok alapján arról ír, hogy Kadirov belső köre 2014 óta előszeretettel fényképezkedik az öt csillagos dubaji hotelben és környékén. Így tett 2014 és 2017 között Zaur Tajmaskanov is, akinek maga a csecsen elnök is gratulált születésnapja alkalmából, és aki amúgy az orosz gyors reagálású kommandós egységének, SOBR-nak az egyik vezető tisztje és egyben Kadirov különleges alakulatának tisztje.

Tajmaskanov többek között fotózkodott az egyik villaépület előtt. A 21-es számú épület előtt aztán Kadirov több más embere is pózolt már. Így a portál szerint a csecsen elnök tanácsadója és képviselője az arab és a muszlim országokban, Turko Daudov is sok fotón áll a luxuslak előtt, vagy épp a teraszán. A lassan 4500 Instagram-posztnál tartó Daudov egyik képén például a csecsen vezér egyik fiával feszít. (Az összeállítás szerint nem mellesleg ő intézi a Kadirov-villa ügyes-bajos dolgait.)

De közös képen áll a villa előtt Kadirov két személyi testőrével is. Egyikük, Zajnudin Zangev, aki ugyancsak az orosz gyors reagálású kommandós egység tagja – és ugyan Instagram-profilján egy kép sincs, ám van olyan őt is bejelölő fotó, amelyen úgy tűnik, mintha épp Ukrajnában vennének részt katonai akcióban.

A hírportál szerint nem tudni, mennyibe kerülhet az ingatlan, ugyanakkor a hotelkomplexumban egy fele akkora villa 7 millió dollárért cserélt gazdát nemrég. Az Ukrajinszka Pravda helyszíni szemléje szerint az épület előtt egy Rolls-Royce luxusgépjármű állt, valamint 2 további autó egy melléképület előtt. Információk szerint a villában négy személyi testőr tartózkodik.

A villa belsejéről több korábbi felvételből lehet képet alkotni. A Groznij TV szerint Kadrov 2017-ben és 2021-ben ia fogadott ott prominens és tekintélyes helyi építési nagyvállalkozókat. De a csecsen elnöknek van közös képe a villában Mike Tysonnal is.

Ahogy arra az ukrán híroldal emlékeztet, a villa ügye azért is fontos, mert Ukrajna inváziójának kezdete óta Ramzan Kadirov már többször is kísérletet tett arra, hogy hamis információk alapján elhitesse, állítólag Ukrajnában tartózkodik. Március 14-én például feltöltött egy videót, ahol csecsen harcosok gyűrűjében azt állított, Kijev mellett vannak. Március 20-án aztán már arról cikkeztek, hiába osztanak meg videókat a csecsen harcosok az ukrajnai frontról, ukrán elhárítók szerint Kadirov valójában nincs már Ukrajnában, ugyanis már kivonták több száz fős veszteségeket szenvedő csapatait a kijevi frontról.

A csecsen elnök közben tagadja azokat a híreket is, amelyek szerint a családja és a hozzá közel álló családok Dubajban tartózkodtak volna. Kadirov és tisztviselői állítólag felhívták gyermekeiket, hogy megbizonyosodjanak arról, Csecsenföldön vannak. A helyi sajtócikk az Ukrajna elleni háborúban részt vevő egyik csecsen katonai parancsnok fiát idézte, aki ezzel kapcsolatban azzal viccelt: „Nekem úgy tűnik, hogy mivel Groznij olyan szép, akaratlanul is összekeverték Dubajjal.”

Úgy még nehezebb igazságot tenni, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közben arról beszélt, „nincs információja” arról, hogy Kadirov Ukrajnában tartózkodna. Persze lehet, mindez elterelés.

Kadirov legutóbb a napokban hallatta hangját, miután felcsapott a béketárgyalások „politikai elemzőjévé”. Putyin egyik leghűségesebb támogatója azt kérte az orosz elnöktől, ne hátráljon meg, ne csökkentse a katonai műveletek számát és intenzitását Ukrajnában, egyúttal engedje, hogy az orosz hadsereg befejezze azt, amit elkezdett. A csecsen elnök az orosz Facebookra, a Vkontaktére feltöltött videójában arról beszélt, az emberei rendkívül csalódottak voltak, amikor meghallották, hogy kötött egymással némi kompromisszumot az ukrán és az orosz fél, aminek értelmében Moszkva ígéretet tett arra, hogy visszavesz a katonai csapásokból. A most 45 éves Kadirov szerint a megszállók nem tehetnek semmiféle engedményt.