Mol: csütörtökön Magyarországra is megérkezhet a kőolaj

Mol: csütörtökön Magyarországra is megérkezhet a kőolaj

A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újraindul a szállítás a Barátság kőolajvezetéken, ugyanis az orosz Transznyeft kőolajszállító közép-európai idő szerint szerda délután 15.00-kor ismét elkezdi pumpálni a kőolajat a vezetékrendszerbe – írta meg a Reuters, amit a 444 vett észre.

Mindez azt követően történt, hogy a Mol kifizette az ukránoknak a tranzitdíjat az orosz fél helyett. Az oroszok szerint a nyugati szankciók miatt nem tudtak fizetni. 

Mint a Reuters megírta, csökkent a kőolaj ára annak hírére, hogy újraindul az olajszállítás.

Az ukránok tartották magukat az ígéretükhöz

A Mol szerda délután közleményt adott ki, ebben azt írták az MTI-nek, újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj. Mint írták, Szlovákiába már újra érkezik a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül, Magyarországon pedig „várhatóan a holnapi nap folyamán helyreáll a szállítás”.

A késlekedést kiváltó technikai problémát a Mol gyors intézkedése hárította el: a vállalat átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat, az ukránok pedig ígéretükhöz híven elindították a kőolajszállítást a vezeték déli szakaszán – közölték. 

Címkék: kőolaj, Mol