Robbanás a Gazprom legnagyobb gázfeldolgozó üzemében

Robbanás a Gazprom legnagyobb gázfeldolgozó üzemében

Megkezdik a Szibéria Ereje orosz-kínai gázvezeték kínai szakaszának építését az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban fekvő Hejhóban 2015. június 29-én. A szibériai orosz gázmezőket a kínai Sanghajjal összekötő, évi 38 milliárd köbméter földgáz továbbítására alkalmas, 3698 kilométer hosszú vezeték a tervek szerint 2018-ban készül el. (MTI/EPA/Szung Fulaj)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy erejű robbanás történt a Gazprom egyik gázfeldolgozó üzemében pénteken hajnalban. A detonáció után felcsaptak a lángok is a gyárban – írja az Index a Kárpáti Igaz Szóra hivatkozva.

A Szibéria Ereje vezeték melletti, az Amuri terület Szvobodnij városa körzetében, az orosz-kínai határ közelében található található üzemet a világ egyik legnagyobb kapacitású gázfeldolgozójaként tartják számon. 

Orosz hírügynökségi értesülések szerint egy vezeték nyomásmentesítése után következett be a robbanás, ami után belobbant a szabadba kiáramló gáz. Az elsődleges információk szerint a balesetben senki nem sérült meg. A lángok állítólag a berendezések rutinszerű nyomáscsökkentése során keletkeztek.

A tűzoltók és a katasztrófa-elhárítás szakemberei nagy erővel vonultak a helyszínre. Állítólag a tüzet már sikerült lokalizálni. A fekete füstöt kilométerekről is látni lehetett. Szakértők bevonásával vizsgálják a tűz keletkezésének okát és a károk mértékét. Az ügyben vizsgálat indult.

Az üzemet nyáron adták át, amely a Gazprom, az orosz állami energiavállalat valaha épített legnagyobb projektjének mondható.