Még tizenöt évig az orosz Gazpromtól veszi a gázt Magyarország

Még tizenöt évig az orosz Gazpromtól veszi a gázt Magyarország

Munkás dolgozik az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megállapodás született az Oroszországtól való újabb hosszú távú gázvásárlási megállapodás minden részletéről – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hétfőn Szentpéterváron megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével. „Minden kérdésben megállapodtunk, arra kezet fogtunk, így már csak a megállapodás szövegezése van hátra. Erre szeptemberben sor kerül, és szeptember végig a hosszú távú gázvásárlási szerződésünk aláírásra kerül” – mondta a magyar tárcavezető.

Ennek a szerződésnek az alapján indul majd meg a gázszállítás október elsejétől Magyarország irányába. Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videóban kifejtette: a legutóbb hosszú távú szerződést 1995-ben kötötték az orosz féllel, így annak érdekében, hogy továbbra is kiszámítható és biztonságos legyen az ország gázellátása, Magyarország ismét megállapodott a Gazprommal. 

Az egyezség tíz plusz öt évre szól, a vásárolt gáz mennyiségén ugyanis tíz év után lehet majd módosítani. Addig biztosan 4,5 milliárd köbméter gázt kell megvenni évente, ebből 3,5 milliárd Szerbián keresztül érkezik majd, egymilliárd pedig Ausztria irányából. Szijjártó azt mondta, a kialkudott ár kedvezőbb, mint amit a most lejáró szerződés alapján kellett volna fizetni. – Ez az árszint lehetővé teszi a rezsicsökkentés fenntartását – tette hozzá.

Azt tehát nem tudni pontosan, hogy mennyiért vesszük majd a gáz köbméterét, de az biztos, hogy a Gazprom jelentősen megemelte az Európának szánt földgáz idei átlagárára vonatkozó becslését. Augusztus végén azzal indokolta az áremelkedést a cég, hogy megnőtt az energiahordozó iránti kereslet a gazdaság élénkülés után.

A vállalat előrejelzése szerint Európának átlagosan 269,6 dollárt kell majd fizetnie ezer köbméter földgázért idén, ami már a júniusi 240 dolláros árhoz képest is komoly emelés, hát még ahhoz képest, hogy a cég a 2021-re vonatkozó költségvetésében még ennél is alacsonyabb, 170 dolláros ár szerepelt.

A Gazprom nyugat-európai gázexportja 28,52 százalékkal, 77,235 milliárd köbméterre nőtt. A Közép-Európába irányuló szállítás 17,792 milliárd köbméterre bővült az egy évvel korábbi 17,73 milliárdról, Törökországba pedig 14,623 milliárd köbméter érkezett az első hat hónapban, mintegy duplája az egy évvel korábbinak.

Címkék: gáz, Gazprom