Scholz: Kína gyakoroljon nyomást az oroszokra a háború befejezése érdekében

Scholz: Kína gyakoroljon nyomást az oroszokra a háború befejezése érdekében

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök (j) Olaf Scholz német kancellárt fogadja a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. november 4-én. (MTI/AP/DPA pool/Kay Nietfeld)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olaf Scholz német kancellár pénteken Kínában járt, ahol Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel közös pekingi sajtótájékoztatóján arra kérte Kínát, gyakoroljon befolyást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése érdekében – olvasható az MTI hírében.

Arról is beszélt, hogy Peking és Berlin egyetért abban, elfogadhatatlan, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésével fenyegetőzik. A nukleáris fegyverek alkalmazásával Moszkva átlépné azt a határt, amelyet a világ országai együtt húztak meg.

A kancellár visszautasította a pekingi útjával kapcsolatos bírálatokat, ellenben azt mondta, válságos időkben a szokásosnál is fontosabb a párbeszéd, és Scholz szerint Kína nagy jelentőségű ország, és felelős a békéért a világban.

Eközben Li Ko-csiang azt hangsúlyozta, reméli, hogy mihamarabb vége lesz az ukrajnai háborúnak, szerinte a szembenálló feleknek a béketárgyalások újrakezdésére kellene törekedniük.

Scholz óva intette Kínát a katonai beavatkozástól Tajvanon, ugyanakkor megerősítette, hogy Németország az egy Kína elv híve. Ez azonban azt is jelenti, hogy a jelenlegi helyzetet csak békésen, mindkét fél beleegyezésével lehet megváltoztatni.

A német vezető Pekingből arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy hosszabbítsa meg a fekete-tengeri ukrán gabonaszállítási megállapodást, amely november 19-én lejár.

Scholz Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott. A Kínai Kommunista Párt és az ország élére nemrég újraválasztott Hszi kiemelte, hogy könnyű lerombolni a politikai bizalmat, de nehéz újjáépíteni. Éppen ezért Pekingnek és Berlinnek tiszteletben kell tartania egymást és a másik legfontosabb érdekeit. Hszi egyúttal szorosabb együttműködést szorgalmazott a két ország között a nemzetközi kérdésekben a világ békéje és fejlődése érdekében.