Skócia független országként visszalépne az EU-ba

Skócia független országként visszalépne az EU-ba

Hadd döntsön a nép jelentésű felirattal tüntetnek a skót függetlenség támogatói a londoni legfelsőbb bíróság előtt 2022. október 11-én (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A skót kormány hétfőn közzétett cselekvési programja szerint Skócia független országként ismét belépne az Európai Unióba és csatlakozna a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez is. A 110 oldalas dokumentumban ugyanakkor nem szerepel, hogy Skócia belépne az euróövezetbe: a programcsomag szerint a függetlenség elnyerése utáni időszakban a brit font maradna használatban, de megkezdődne a skót font és a saját jegybank megteremtésének előkészítése.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a tervezetet ismertető edinburgh-i sajtótájékoztatóján ugyanakkor kijelentette: Skócia az Egyesült Királyság és az Ír Köztársaság kölcsönös akadálymentes utazást biztosító megállapodásának is részese maradna, vagyis „teljes képtelenség” arról beszélni, hogy útlevélre lesz szükség például a skót-angol határon.

(MTI)

Címkék: Skócia