Súlyos eurómilliókat költhetett a lengyel kormány a Pegasusra

Súlyos eurómilliókat költhetett a lengyel kormány a Pegasusra

Forrás: Marabu/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törvénytelen módon, közel 5,4 millió euróért vehette meg a lengyel kormány a Pegasus nevű kémszoftvert – idézte a Gazeta Wyborcza értesülését az Euractiv. A kormány erre az Igazságügyi Alap forrásait is felhasználhatta. Ez a lengyel bíróságok által kiszabott pénzbüntetéseket gyűjti össze, a forrásokat viszont a bűncselekmények áldozatainak segítésére, illetve a továbbiak megelőzésére kellene fordítani.

A Gazeta Wyborcza szerint a kémszoftver megvásárlását az Igazságügyi Alap pénzügyi tervének módosítása tette lehetővé. Ezt öt évvel ezelőtt, 2017-ben hagyta jóvá a parlament államháztartási bizottsága. Az igazságügyi minisztérium szerint viszont ilyen nem történt, és az alapot igenis csak a bűnözés elleni küzdelemre használják.

A lengyel lap szerint a 2019-es parlamenti választások előtt a lengyel ellenzéki ügyvédet, Roman Giertychet is célba vették a Pegasusszal. Két évvel később pedig az igazságszolgáltatás terén való kormánypárti nyomulást bíráló ügyészt, Ewa Wrzoseket fiyelhették meg. Az akkori választás előtt Krzysztof Brejza ellenzéki szenátor mobilját is meghekkelhették, fél év alatt egyenesen harmincháromszor.

Izrael még 2017-ben, Beata Szydlo és Benjamin Netanjahu miniszterelnökök találkozója után döntötte el, hogy értékesíti Lengyelországnak is a Pegasust. A Jog és Igazságosság (PiS) viszont sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy megvette a kémszofvert, ahogy azt sem, hogy megfigyelte az érintett személyeket. A lengyel nemzetbiztonsági szóvivő, Stanislaw Zaryn ugyanazt hangsúlyozta, amit a magyar kormány érintettjei is: senkit nem hallgattak le illegálisan. Ez természetesen még nem cáfolja, hogy valóban történtek ilyen megfigyelések.