Szerb elnök az ellenzéki vezérnek: „Na gyere, üss meg!”

Szerb elnök az ellenzéki vezérnek: „Na gyere, üss meg!”

Aleksandar Vucic szerb elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (a képen nem látható) sajtóértekezletet tart megbeszélésüket követően a védelmi szervezet brüsszeli székházában 2021. május 17-én. MTI/EPA/AFP pool/John Thys

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mindennapi közjátéknak lehettek részesei múlt hét végén azok, akik figyelemmel kísérik a szerb politikai életet. Történt ugyanis, hogy csütörtökön Aleksandar Vucic államfő azt üzente az ellenzéki Néppárt politikusainak, hogy ha mernek, menjenek és lincseljék meg, egyedül is elbán velük. A Néppárt vezetői, Vuk Jeremic, Borislav Novakovic, Miroslav Aleksic és Vladimir Gajic azonban komolyan vették a szerb elnök meghívását, és másnap reggel megjelentek az elnöki palotában, hogy megvárják Vucicot a földszinten és megkérdezzék, mit is akar velük közölni a szerb haladók vezére.

Vucic aztán le is jött az irodájából és heves szópárbajba keveredett az ellenzéki politikusokkal, amit videóval is megörökítettek:

A videó elején Jeremic – aki valaha Szerbia külügyminisztere volt és sokáig úgy látszott, hogy ő lesz az ENSZ főtitkára – először tolvajnak, árulónak és gyávának nevezte Vucicot, mert az elnök a testőrei jelenlétében érkezett. Ezután Novakovic arra kérte az elnököt, hogy nézzen rá, majd Jeremic arra kérte, menjenek csak ki az épületből, ahol egyébként újságírók figyelték, mi történik az elnöki palotában. Vucic erre rávágta, hogy rajta, menjenek, de közben ő is tolvajnak, majd kislánynak nevezte az ellenfelét. – Meg akarsz lincselni, kislány? – vetette oda Vucic Jeremicnek, aki csak visszakérdezett, hogy ezt a televízióban is meg merné-e tenni. A még kocsmai szópárbajnak is méltatlan vitának aztán a szerb elnök biztonsági emberei vetettek véget, akik kitessékelték a meghívottakat.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, természetesen mindkét fél más verziót adott elő a sajtónak, Jeremic szerint eleve lehetetlen lett volna a verekedés, hiszen Vucic a testőrei gyűrűjében jelent meg. Eközben Vucic Jeremic arcához közel azt ordította, hogy „Na gyere, üss meg!”, de ez csak egy apró mozzanata volt az összetűzésnek. Aleksandar Vulin belügyminiszter viszont egészen más történettel állt elő: a szerb haladók szövetségese – aki egykor Slobodan Milosevic felségének szélsőbaloldali pártjában politizált – szerint egyedül csak a katonai rendőrség Kobra nevű különleges alakulata tudta megakadályozni, hogy Jeremicet és három társát helyben hagyja az elnök. „Gratulálok a Kobra tagjainak, hogy megakadályozták Jeremicet és még három férfit abban, hogy megkapják a magukét, amit meg is érdemeltek volna” – fogalmazott a szerb belügyér a közleményében.

Habár ez az összetűzés megdöbbentette az egész országot, arra már korábban is számítani lehetett, hogy a kormánypárt és az ellenzék viszonyát még a külföldi közvetítés sem tudja egykönnyen helyre billenteni. Ismert: a múlt év júniusi választásokon a szerb ellenzéki pártok döntő többsége nem vett részt, így a haladók óriási többséget szereztek a szkupstinában, vagyis a szerb parlamentben, majd a szocialistákkal, a Vajdasági Magyarok Szövetségével és Aleksandar Sapic patrióta pártjával léptek koalícióra. Így gyakorlatilag csak néhány parlamenti képviselő képviselő maradt a szkupstinában, akik az ellenzéket képviselik.

A szerb ellenzék akkor azt remélte, hogy a szerb haladók helyzetét rendkívül megnehezítik azzal, ha nem lesz ellenzékük, hiszen ezzel nagyon kellemetlen perceket szerezhetnek Vucicnak külföldön. Hogy mennyire jött be ez a taktika, egyelőre nem tudni, annyi azonban bizonyos, hogy néhány hónapja megkezdődtek a tárgyalások a kormány és az ellenzék között a jövő évi választások feltételeiről, ezt a folyamatot az Európai Unió is támogatja. Csakhogy a jelek szerint még bőven akadnak nézeteltérések a két fél között, ami egyelőre azt valószínűsíti, hogy nem fog egykönnyen megszületni a várva várt megállapodás.