Szingapúrban egy vallási csoportban fertőztek a legjobban a tünetmentes vírushordozók

Szingapúrban egy vallási csoportban fertőztek a legjobban a tünetmentes vírushordozók

Beteget szállítanak egy vuhani kórházba 2020. január 23-án. Hupej tartományban a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetették ki. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tünetmentes vírushordozók jelentette veszélyekre figyelmeztet az amerikai betegségmegelőzési központ által publikált tanulmány, amelyről a Caixin Global kínai lap számol be. A vizsgálatot Szingapúrban végezték el január 23-a és március 6-a között. Ebben az időszakban 157 megbetegedést regisztráltak, és közülük tízen olyanoktól kapták el a koronavírust, akik már terjesztették a fertőzést, de semmilyen tünetet sem mutattak. Három későbbi beteg például tagja volt egy vallási csoportnak, és mindannyian részt vettek egy január 19-i szertartáson, ahova ellátogatott két tünetmentes fertőzött is a kínai Vuhanból. Ami különösen riasztó a dologban, hogy az egyik szingapúri beteg nem közvetlen személyes érintkezés útján fertőződött meg, hanem úgy, hogy abban a székben foglalt helyet, ahol korábban az egyik vuhani turista ült. Ez is igazolja, hogy tárgyakon keresztül is elég hatékonyan terjed a koronavírus. Egy másik esetben egy közös éneklés során következett be a fertőzés. Néhány napja a Los Angeles Times számolt be arról, hogy Washington államban, egy kóruspróbán résztvevő 65 emberből 45-en betegedtek és ketten meg is haltak. 

A Szingapúrban felfedett tünetmentes vírushordozók közül heten a fertőzés átadása után 1-3 nappal kezdtek tüneteket produkálni. Miután tehát előtte nem köhögtek vagy tüsszögtek, ezért a kutatók nem tudnak másra gondolni, mint arra, hogy beszéd közben is fertőzhetünk, különösen, ha hangosan beszélünk. Már csak ezért is nagyon fontos a személyek közti távolságtartás, és legalább két méteres távolságot kellene betartanunk.

Mit csinálnak jól? Szingapúrban nem öli meg a koronavírus az orvosokat | Magyar Hang

Szingapúr eddig nagyon eredményesen küzdött a koronavírus ellen, ők azok, akik villámgyorsan vezettek be kőkemény intézkedéseket, minden gyanús esetet azonnal karanténba zártak és lankadatlanul kutatták fel a potenciális fertőzésforrásokat és nyomozták ki a fertőzési láncokat. Keddtől azonban ők is kénytelenek bezárni számos üzletet, leállítani gyárakat, és szerdától kezdve az összes iskola átáll távoktatásra.