Szlovák államfő: Az illiberális és a demokrácia két egymással összeegyeztethetetlen fogalom

Szlovák államfő: Az illiberális és a demokrácia két egymással összeegyeztethetetlen fogalom

Zuzana Caputová szlovák államfő az Európai Parlament plenáris ülésén 2022. október 19-én. (Fotó: Európai Parlament/Fred Marvaux)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A demokrácia védelme kulcsfontosságú feladat ma Európában – jelentette ki Zuzana Caputová szlovák elnök kedden Strasbourgban az Európai Parlament plénuma előtt. Úgy fogalmazott: „ha most nem kezdjük el megvédeni a demokráciát, akkor hamarosan nem fog létezni”.

Caputová emlékeztetett arra, hogy múlt héten Pozsonyban két szélsőséges fiatal egy melegbár előtt gyilkolt meg embereket, csak azért, mert az elkövetők „nem tudták elfogadni, hogy a szeretet és a szerelem különböző formákban is megnyilvánulhat”. Véleménye szerint ez nem csupán az LMBT-közösség, hanem az egész társadalom ellen elkövetett támadás volt, mert az elkövetők azokat az értékeket sértették meg súlyosan, amelyek mellett az egész társadalom kiáll. „A szlovák társadalomban nem a gyűlölet uralkodik. A parlament is azonnal elítélte ezt a terrorista cselekedetet, és arról biztosította a polgárokat, hogy mindenki értékes tagja a szlovák társadalomnak” – hangsúlyozta.

Úgy vélte, hogy az „illiberális” és a demokrácia két egymással összeegyeztethetetlen fogalom, a liberális demokrácia értékeit a szélsőségesek kiforgatják, kihasználják, félreértelmezik. Szavai szerint „a demokrácia mindenki érdekét szolgálja és a kisebbségek védelmén van a legfőbb hangsúly. Ha őket nem védjük meg, akkor a demokráciát ássuk alá.” Mint mondta, a demokrácia védelme és a társadalmi egyensúly megteremtése a politikai vezetők kulcsfontosságú feladata ma Európában. Fontos – tette hozzá –, hogy különböző vélemények helyet kapjanak, viszont a szabadság, a szolidaritás és a liberális demokrácia értékeinek dominálniuk kell.

Caputová azt is kiemelte, hogy az EU-hoz csatlakozó és csatlakozni kívánó országoknak liberális demokráciáknak kell maradniuk, és értékeiket a jogállamiságra kell alapozniuk. „Az EU tagjának lenni nem jog vagy választási lehetőség, hanem privilégium” – emlékeztetett. A jogállamiságot leépítő politikai szereplők ellen pedig fel kell lépni mihamarabb, mielőtt ez a gyakorlat továbbterjedne, és más politikai szereplőket is inspirálhatna" – vélte Caputová.

A szlovák elnök szerint a jelenlegi válság kihívásait csakis együttes erővel és szolidaritással lehet legyőzni. Mint mondta, Oroszország már az ukrajnai háború kitörése elött is csökkentette az EU-ba irányuló gázszállítást. Szlovákia például 80 százalékban függött az orosz gáztól, de diverzifikációval ezt sikerült 33 százalékkal csökkenteni. Felhívta a figyelmet, hogy ennek ellenére nehéz helyzetbe kerülhet Szlovákia, ha Moszkva teljesen elzárja a gázcsapot. Véleménye szerint a gázárplafon bevezetése megóvhat a válság hatásaitól, de azt is hozzátette, hogy a gazdasági fellendülést nem szabad majd a fosszilis energiahordozókra alapozni.

Caputová rámutatott arra is hogy a válság, az illegális migráció nyomása a szélsőségesek térnyerésének kedvez, ezért ébernek kell maradni, és fel kell lépni azok ellen akik Európa egységének megtörését szorgalmazzák.

(MTI)