Szlovák kormányfő: Szlovákia jelenleg nem tud lemondani az orosz nyersanyagokról

Szlovák kormányfő: Szlovákia jelenleg nem tud lemondani az orosz nyersanyagokról

Eduard Heger (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlovákia a jelen helyzetben nem áll készen arra, hogy lemondjon az orosz nyersanyagokról. Annak ellenére sem, hogy a Nyugat arra figyelmeztetett, hogy a Moszkvának gázért és olajért fizető országok gyakorlatilag Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját finanszírozzák. Erről Eduard Heger (OľaNO) szlovákiai miniszterelnök beszélt a BBC-nek adott interjúban, amelyből a felvidéki Új Szó készített szemlét.

Heger szerint a szlovák kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy az ország mielőbb lekapcsolódhasson az orosz gázellátásról, e tekintetben pedig együttműködnek Lengyelországgal. Hozzátette, a szlovák-lengyel gázösszeköttetés technikailag az „utolsó fázisban” van.

A kormányfő szerint mielőbb alternatívát kell találni az orosz gáz helyettesítésére, ez pedig nagy valószínűséggel az úgynevezett LNG, a cseppfolyósított gáz lesz. Addig pedig, mint mondta, Szlovákia az európai országok egységességét sürgeti az orosz nyersanyagok euróban történő fizetésének kérdésében. „A gázért euróban fogunk fizetni, és szeretnénk mihamarabb leválni róla” – tette hozzá.

Eduard Heger a műsorban azt mondta: Szlovákia nincs közvetlen veszélyben az Ukrajnában dúló háború miatt, sőt, az ukrán nép bátorsága miatt a veszély mértéke még inkább csökken. Úgy véli, az ukránok a „mi értékeinkért is küzdenek”, és ha ezt a háborút elveszítik, Szlovákia lehet a következő a sorban. „Támogatjuk őket, és támogatni is fogjuk, amennyire csak tudjuk, mert hiszünk a győzelmükben” – mondta a kormányfő.

A kérdésre, készen áll-e Szlovákia arra, hogy szükség esetén nehézfegyvereket, köztük Szlovákiában készült lövegeket küldjenek Ukrajnába, Heger azt felelte: „Egyértelműen. A mi álláspontunk nagyon világos. Nem akarom, hogy az európai polgárok közül bármelyiket is megölje egy diktátor. Ezért adtuk az S-300-at is. Szívesen segítünk bármiben, amit kérnek”.

Heger hozzátette, az ukrán fél egyelőre nem jelezte, hogy igényt tartanának a MiG-29-es vadászgépekre. „De ha szeretnénk, örömmel beszélhetünk róla” – mondta. Mint mondta, egyelőre nem javítják az ukránok által birtokba vett orosz tankokat az ország területén, az erről szóló tárgyalások azonban már a „végső fázisban” tartanak.

Mint arról beszámoltunk, a Politico értesülései szerint az Oroszország elleni olajembergót tervező Európai Bizottság valamiféle kivételt vagy átmeneti intézkedéseket fog javasolni Magyarország és Szlovákia számára. Ezt arra hivatkozva biztosítanák, hogy a két ország jelentősen függ az orosz olajtól, és nehézségekbe ütközik az alternatív források megtalálása.