Szűken, de a harmadik kanadai választást is megnyerte Justin Trudeau

Szűken, de a harmadik kanadai választást is megnyerte Justin Trudeau

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Kanadai Liberális Párt támogatóival ünnepel Montrealban 2021. szeptember 20-án, az előrehozott parlamenti választások estéjén (Fotó: MTI/EPA/Eric Bolte)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A liberálisok 2019 után se tudnak többségi kabinetet alakítani, a külső segítségért valószínűleg többet kell majd tenniük a klímavédelem ügyében. Győzelmük azt is jelenti, bizonyos szektorokban jöhetnek a kötelező koronavírus elleni oltások.

Justin Trudeau és alakulata, a kormányzó Kanadai Liberális Párt (LPC) nyerte a szeptember 20-án tartott előre hozott választásokat – derült ki a BBC összegzőjéből. Trudeau így harmadjára is miniszterelnök lehet, ugyanakkor nem jött össze, amit titkon remélt, ezúttal sem sikerült megszerezniük a többséget a 338 fős kanadai törvényhozásban.

Az LPC végül a többségi kormányzáshoz szükséges 170 helyett 158 helyet szerzett, és valószínűleg, ahogy az a 2019-es választások után is történt, kisebbségben irányítják majd az országot. Kanadában ritkán kötnek koalíciót, a kisebbségi kabinet általában az ellenzéki pártokkal kötött alkalmi alkukkal törvénykezik.

De vajon kik lehetnek a liberálisok segítségére? Az eredmények szerint a nagy rivális konzervatívok (CPC) 119, a csak saját tartományában induló Québéci Blokk 34, a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) 25, míg a zöldek 2 mandátumot szereztek. Nem jutott viszont be a törvényhozásba a Maxime Bernier irányította populista Kanadai Néppárt (PPC). A csak kanadai „Trumpnak” nevezett politikus a kötelező oltásokat és a járványügyi korlátozásokat ellenző „programmal” kampányolt.

Közülük a legtöbb elemző az NDP-t tartja királycsinálónak, azaz a Jagmeet Singh vezette alakulat lehet az, amely kivülről segíti a liberálisokat. Hogy ennek milyen ára lehet nem tudni. Az biztosnak tűnik, hogy az NDP támogatásáért cserébe Trudeau-éknak sokkal aktívabbnak kell lennie klímavédelmi vonalon, ugyanis az miniszterelnök-jelölti viták alkalmával Singh igen határozottan Trudeau fejéhez vágta, hogy ebben az LPC nagyon alul teljesített.

Ami emellett igen valószínűnek tűnik, hogy a liberálisok győzelmével jöhetnek a kötelező oltások, Trudeau-ék ugyanis október végéig minden állami hivatalnoktól, közlekedési szektorban dolgozótól és a legtöbb légi-, valamint a vasúton közlekedőtől elvárnák, hogy oltassa be magát, ha még nem tette.