Távozik a BBC elnöke, aki hitelgaranciát ígért Boris Johnsonnak

Távozik a BBC elnöke, aki hitelgaranciát ígért Boris Johnsonnak

Richard Sharp (Fotó: BBC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott a brit közszolgálati BBC elnöke, miután korában kiderült, hogy nyolcszázezer fontos (körülbelül 340 millió forintos) hitelgaranciát ígért Boris Johnson volt miniszterelnöknek. Mindezt csupán néhány héttel a kinevezése előtt, 2020 végén tette, megsértve a közszolgálati kinevezésekre vonatkozó kódexet is. Állítása szerint ez nem volt szándékos a részéről, de azért távozik, legalábbis azt követően, hogy a pótlásáról sikerült intézkedni.

Sharp esetét egy jelentés tárta fel, kinevezésével kapcsolatban január óta zajlott már a vita. Akkor derült fény arra, hogy a volt miniszterelnöknek felajánlotta, segít hozzájutni egy jelentős hitelösszeghez. Mindezt nem sokkal azelőtt tette, hogy Johnson kinevezte őt.

A közszolgálatba történő kinevezésekért felelős biztos pénteken reggel hozta nyilvánosságra a vizsgálat eredményét. Eszerint Sharp még 2020 novemberében közölte Boris Johnsonnal, hogy megpályázná a BBC elnöki posztját. Sharp azt is közölte vele, hogy találkozni fog Simon Case kabinettitkárral, és igyekszik bemutatni Johnsonnak valakit, aki segíthet a pénzügyeiben. A találkozó Case-szel 2020 decemberében meg is történt. A vizsgálat Johnson pénzügyeire nem tért ki, tehát nem tudni, végül milyen pénzmozgás történt, mindenesetre Sharp biztosan megsértette az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályokat. Egyébként a jelenlegi miniszterelnök, Rishi Sunak korábban egyenesen Sharpnak dolgozott a Goldman Sachsnál. A kormányfőt szintén bírálták azért, hogy nem menesztette eddig Sharpot az elnöki tisztségből.

A brit Újságírók Országos Szövetsége üdvözölte Sharp lemondását. Michelle Stanistreet főtitkár szerint Sharp szégyenletes módon hónapokig ragaszkodott még a pozíciójához, miközben mindenki számára egyértelművé vált, hogy lejárt az ideje. Így megkönnyebbülve vette tudomásul Sharp távozását. A főtitkár a közleményben azt írta, az elnök megsértette a BBC jó hírnevét.

A munkáspárti árnyékminiszter, Lucy Powell szerint Sharp rendkívüli károkat okozott a BBC-nek, súlyosan aláásva a csatornafüggetlenségét. Powell hozzátette, a konzervatívok láthatóan mindent megtesznek önmaguk és a társaik védelmében ahelyett, hogy az ország érdekeit néznék. Sharp korábban egyébként a konzervatív párt egyik anyagi támogatójaként is ismert volt.