Timothy Garton Ash szerint Orbán a xenofób Európa szimbóluma

Timothy Garton Ash szerint Orbán a xenofób Európa szimbóluma

Timothy Garton Ash (Fotó: Oxfordi Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nem látni tisztán, hogy az autoriter hatalmak valódi előretörése, vagy egy demokratikus restauráció kezdődik-e a következő években – erről beszélt a Hvg360.hu-nak adott interjújában Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem professzora.

A neves brit történész felidézte, hogy 1988-ban találkozott először Orbán Viktorral, akit már akkor a térség egyik legtalpraesettebb politikusának tartott. Szerinte 2010 után nélküle nem ment volna végbe a demokratikus rendszer szisztematikus erodálódása. Szavai szerint nem lát a magyar miniszterelnökhöz mérhető figurát Közép-Európában, szerinte jelenleg Orbán Viktor a konzervatív, etno-nacionalista, xenofób Európa szimbóluma, így kezelik a tengerentúlon is. 

Szóba került a jövő tavaszi országgyűlési választás is. – Teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy ha az ellenzék parányi különbséggel győzne, akkor a hatalom ezt átfordítaná egy szoros küzdelemnek, amiben mégis a Fidesz nyert – fogalmazott. Úgy vélte, hogy elképesztően fontos egész Európának, hogy Közép-Európa igenis képes legyen visszatérni a liberális demokrácia útjára. Mindenesetre a voksoláson erőszaktól nem tart, de attól igen, hogy csalás történhet.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.