Titkosszolgálati jelentés: Putyinék valóban beavatkoztak Trump oldalán az amerikai választásba

Titkosszolgálati jelentés: Putyinék valóban beavatkoztak Trump oldalán az amerikai választásba

Putyin és Trump elnökök Hamburgban a G20-csúcson 2017 nyarán (Fotó: REUTERS/Carlos Barria/File Photo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el 2016-ban, hogy az orosz titkosszolgákatok segítsék Donald Trumpot a végső győzelem megszerzésében – írta titkos dokumentumokra hivatkozva a Guardian.

A lap szerint  az oroszok „impulzív, mentálisan instabil, kiegyensúlyozatlan és kisebbségi komplexussal küszködő személyként” jellemezték a republikánusok jelöltjét. (Ez a leírás egyébként nagyjából passzol Trump pszichológus végzettségű unokahúgának leírásához is, aki könyvet írt a 2020-as választás előtt nagybátyjáról.)

A titkos jelentésben utalnak egy orosz területen készült kompromittáló anyagra, amelyet az oroszok fel tudnak használni Trump ellen. (Ez feltehetően a világsajtót bejárt Steele-dosszié lehet, amely szerint a volt elnök Moszkvában egy szállóban két prostituált szolgáltatását vette igénybe. Ezt Donald Trump és az oroszok is tagadták.)

A Guardian szerint az orosz elnök egy 2010-ben elfogadott szövetségi törvényre hivatkozva - amelynek értelmében Oroszországnak joga van magát titkosszolgálati eszközökkel is megvédeni -adott engedélyt a beavatkozásra. Ez a felhatalmazás kiterjedt „médiavírusok” terjesztésére is, amelyek a tervek szerint önálló életre kelnek, miután beépülnek az amerikai közbeszédbe.

Az Egyesült Államok titkosszolgálatai korábban már megállapították közös jelentésükben, hogy Oroszország döntő módon avatkozott be Trump oldalán a választási küzdelmekbe.

A Guardian szerint Oroszországnak azért volt érdeke Trump győzelme, mert ettől „jelentős belső destabilizációt” vártak, és azt, hogy így Oroszország dominálhat a kétoldalú kapcsolatokban.

A lap értesüléseit tagadta Oroszország és Donald Trump is. Putyin szóvivője szerint az információk és az azokból levont következtetések nem többek, mint „egy nagy ponyvaregény” kitalációi, az exelnök szóvivője, Liz Harrington pedig azt közölte: „Undorító fake news, nem több, mint korábban is, OROSZORSZÁG, OROSZORSZÁG, OROSZORSZÁG. Csak a radikális baloldal őrültségei, bármit megtesznek, hogy hiteltelenítsék a jobboldalt. Csak kitaláció az egész, senki se volt keményebb Oroszországgal, mint én, belevéve a vezetékeket és a szankciókat is. Eközben elég jól kijöttem Oroszországgal. Oroszország tisztelt minket, Kína tisztelt minket, Irán tisztelt minket, Észak-Korea tisztelt minket, és a világ sokkal biztonságosabb hely volt, mint most, ezzel a mentálisan alkalmatlan vezetővel”.

Címkék: Trump