Tizenharmadszorra sem sikerült megválasztani az amerikai kongresszus elnökét

Tizenharmadszorra sem sikerült megválasztani az amerikai kongresszus elnökét

Az amerikai szövetségi kormányzat központi épülete, a washingtoni Capitolium (Fotó: FEMA/Bill Koplitz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

FRISSÍTÉS: A 13. forduló is eredménytelenül zárult.

A 12. fordulóban sem tudták megválasztani az Egyesült Államok képviselőházának új elnökét, ugyanakkor a pénteken tartott első szavazás elmozdulást jelzett a negyedik napja húzódó folyamatban Kevin McCarthy, a republikánusok többségének támogatását élvező jelölt sikere felé.

A republikánus képviselőcsoportot vezető Kevin McCarthynak az abszolút többséget most sem sikerült elnyernie, de eddigi ellenzői közül többeket maga mellé állított. Párttársai közül 213-an mellette, 7-en ellene szavaztak. A demokraták - csakúgy, mint eddig minden fordulóban - egységesen, mind a 212-en képviselőcsoportjuk vezetőjére, Hakeem Jeffriesre voksoltak.

A 12. szavazást megelőzően a képviselőházi többséget adó republikánusok tagok közül a kaliforniai Mike Garcia érvelt Kevin McCarthy mellett: megválasztását a törvényhozás előtt álló feladatok megkezdésének szükségességével indokolta. Mike Garcia egyben köszönetet mondott a kongresszus épületében, a Capitoliumban dolgozó biztonsági személyzet munkájáért, amivel utalt arra, hogy pontosan két éve, 2021. január 6-án zajlott le a törvényhozás megtámadásába torkolló zavargás Washingtonban.

Az évfordulón Joe Biden elnök kitüntetést - elnöki érmet - adományozott a törvényhozás épületét és az alkotmányos rendet védelmező személyzet, köztük a rendőrség 12 tagjának. Az Egyesült Államok 118. kongresszusa kedden ült össze. A képviselőházban a republikánusok 222-212 arányú szavazati többségben vannak, egy szék üres, mert az arra novemberben megválasztott képviselő időközben elhunyt. A felsőházban - a szenátusban - a demokratáknak van 51-49 arányú többségük.

(MTI)