Több mint egymillióan haltak meg covid következtében az Egyesült Államokban

Több mint egymillióan haltak meg covid következtében az Egyesült Államokban

Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója a koronavírus-járványról tartott albizottsági meghallgatásán a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 15-én.
MTI/EPA/The New York Times/Pool/Amr Alkify

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány kitörése óta több mint egymillió ember halt meg az Egyesült Államokban a Covid-19 betegség és a pandémia okozta kapcsolódó kríziskörülmények, mint például a késedelmes orvosi ellátás vagy az egészségügyi rendszerek túlterheltsége következtében - számolt be róla csütörtökön az amerikai sajtó.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) napokban nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva azt írják: legalább 923 000 amerikai halt meg Covid-fertőzésben, de például a szívbetegség, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór is hozzájárult a magas, úgynevezett "többlethalálozási" számhoz. A többlethalálozást az előző évek halálozási számai alapján számítják ki, mégpedig a tényleges esetszám és a várható esetszám különbségéből. 2019-ben 2,8 millióan, 2020-ban körülbelül 3,3 millióan haltak meg az Egyesült Államokban.

„Soha nem láttunk még ilyet" - mondta Robert Anderson, a CDC halálozási statisztikákat készítő részlegének vezetője, aki bejelentette, hogy a többlethalálozások száma a múlt héten átlépte az 1 milliós mérföldkövet. A koronavírus 2020 februárjában kezdett nagymértékben elterjedni az Egyesült Államokban. A központ kimutatásai szerint 2020 márciusának utolsó hetében már jelentősen emelkedett a halálozási mutató. 2020 áprilisának második hetében pedig a halálozások száma már több mint 40 százalékkal meghaladta a normál értéket.

Az adatok arra is fényt derítettek, hogy a Covid-19 halálos áldozatainak száma földrajzilag egyenetlenül oszlott el az Egyesült Államokban. Eleinte a vírus nagyrészt a nagyobb városokban szedte áldozatait, később aztán a vidéki területeken is terjedni kezdett, és "kifejtette pusztító hatását". Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ megállapította, hogy a Covid-19-hez köthető halálozások 74 százaléka a 65 év felettiek körében következett be. Ez - mint írják - annak is köszönhető, hogy a vírus terjedése elleni óvintézkedések miatt sok idős ember elszigetelődött és valószínűleg romlott a legkiszolgáltatottabb réteg ellátásának minősége.

A kutatások kimutatták, hogy a világjárvány súlyosbította a fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket, és sokkal magasabb halálozási arányhoz vezetett a fekete és spanyol ajkúak körében, különösen az egészségügyi válság korai szakaszában. „A világjárvány jelentős hatást gyakorolt a társadalom minden területére" - mondta a Washington Post című amerikai napilapnak Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa. Felhívta a figyelmet, hogy a pandémia ideje alatt meredeken nőtt például a kábítószer-túladagolásban elhunytak száma. A CDC korábban arról számolt be, hogy 2020-ban több mint 93 000 ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban, ami rekordot jelentő mennyiség, és messze meghaladja az emberölések vagy a közlekedési balesetek következtében elhunytak számát.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.