Trump után kémkedett Csehszlovákia

Trump után kémkedett Csehszlovákia

Ronald Reagant üdvözli Donald Trump 1987-ben (Fotó: Fehér Ház / Ronald Reagan Elnöki Könyvtár)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkörnyékezte az 1980-as évek végén Donald Trumpot a csehszlovák titkosszolgálat, így próbálva magas rangú kormányzati információkat begyűjteni – közölte a brit The Guardian. Korábbi hidegháborús kémek, illetve archív anyagok tanúskodnak róla, hogy a Státní bezpečnost (StB) miként próbált az üzletember közelébe férkőzni. Ezt azután kísérelték meg, hogy Trump 1977-ben elvette az első feleségét, Ivana Zelníčkovát. Az egykori modell 1949-ben a csehszlovákiai Zlínben (Gottwaldov) született, és három gyereket vállalt az amerikai milliárdossal. A Trump elleni operatív hadművelet kiindulópontja is Zlín volt.

Ivana édesapja, Miloš Zelníček volt az, aki információval látta el a helyi StB-részleget lánya amerikai útjairól, illetve veje New York-i karrierjéről. A konspiratív módon beszervezett férfi kapcsolata a kommunista rezsimmel egészen a rendszerváltásig tartott. A The Guardian és a cseh Respekt magazin által megszerzett iratok szerint az 1988-as amerikai elnökválasztás után fokozódott a csehszlovákok érdeklődése Trump iránt. A külföldi hírszerzésért felelős vezetőség úgy látta, hogy George H. W. Bush győzelme után mélyíteni kell a Trumppal kapcsolatos tevékenységet.

A neve legyen Fort Trump! - Magyar Hang

Miközben Orbán Viktor a Kremlben, Andrzej Duda a Fehér Házban járt. A lengyel államfő legfőbb célja az volt, hogy elérje országában egy amerikai katonai bázis létrehozását. Mert Varsó számára történelmi okoknál fogva az Egyesült Államok jelenti a biztonság garanciáját. Ezt így gondolták a baloldali kormányok, majd Donald Tusk, valamint Jaroslaw Kaczynski is.

A korábbi StB-tiszt, a jelenleg Zadní Arnoštovban élő Vlastimil Daněk nyilvánosan is elismerte a Trump-hadművelet létét. „Tisztában voltunk vele, hogy nagyon befolyásos személyről van szó, és arról is volt információnk, hogy indulna az elnökségért a jövőben” – állította most Daněk. Azt viszont sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy az StB osztott-e meg információt az üzletemberről a KGB-vel. „Nem szeretnék egyéb részleteket közzétenni. Ez már a múlt, amit el akarok felejteni. Nem célom, hogy bármi problémám is legyen az egészből” – fogalmazott.

Az iratokból kiderül, hogy Donald és Ivana Trump 1987-ben el is látogatott Moszkvába, illetve Leningrádba. Az utat egy fedett KGB-szerv, az Intourist intézte. Hazaérkezése után nemsokkal Trump bejelentette, hogy fontolgatja az elnökségért való indulást, de akkor ebből még nem lett semmi. 1988 októberében aztán Ivana Trump meglátogatta szüleit Gottwaldovban, és teljes bizonyossággal beszélt apjának arról, hogy Bush nyeri az elnökválasztást. Ezt a férfi közölte az StB-vel is, a titkosszolgálat pedig az előrejelzést úgy kezelte, mint az amerikai hatalom legfelsőbb köreiből érkező jóslatot. Erről számolt be a ma is Zlínben élő Peter Surý szintén. Az StB egykori tisztje elismerte, hogy ő szövegezte meg az egyik iratot a milliárdos üzletemberről.