Az udvarias ördög veszélyére figyelmeztet Ferenc pápa

Az udvarias ördög veszélyére figyelmeztet Ferenc pápa

Ferenc pápa felovassa Urbi et Orbi-beszédét. Fotó: vatican.va

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Udvarias ördög kísért Ferenc pápa szerint az egyházon belül, a legnagyobb veszélyt szerinte az jelenti, aki zajcsinálás nélkül érkezik, virággal a kezében. A katolikus egyházfő a Vatikán Államban dolgozó bíborosokat és püspököket fogadta csütörtökön, közel háromezer egyházi és világi dolgozót.

Ferenc pápa az MTI szerint kifejtette, az egyház történetében gyakran volt szükség „fordulatra”, és annak igénye a mai korban is tapasztalható. Szent Pált idézve igazi eretnekségnek nevezte, ha az egyház tanítása nem illeszkedik a mindenkori nyelvezethez és életkörülményekhez. „A konzerválás a krisztusi üzenet életben tartását, nem pedig bebörtönzését jelenti” – fogalmazott.

Idézte a 17. században élt szerzetesnő, Angélique Arnauld példáját is, akinek kezdeti egyházi reformtörekvései végül túlzott merevségbe és önteltségbe torkollottak. Elnézést kért továbbá egyháza tagjaitól, amiért gyakran keménynek tűnő véleményt mond, „nem azért, mert nem hiszek a kedvességben és gyengédségben, hanem azért, mert jobb a simogatást a szenvedőknek és elnyomottaknak fenntartani”.

Karácsonyi beszédében kitért a béke témájára is. Kifejtette, hogy az emberek között nagy a béke iránti vágy. Megemlékezett a mártír Ukrajnáról és a világ más részén zajló konfliktusokról. „A háború és az erőszak mindig kudarc. A vallásnak nem szabad táplálnia a konfliktusokat. Az evangélium mindig a béke evangéliuma, és egyetlen háborút sem tehet szentté Isten nevében”, hangoztatta.