Új híreket közölt a Vatikán XVI. Benedek állapotáról

Új híreket közölt a Vatikán XVI. Benedek állapotáról

VA vatikáni média által közreadott kép XVI. Benedek nyugalmazott pápáról (b) és Ferenc pápáról (j) a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban tartott bíborosavató konzisztóriumon 2022. augusztus 27-én. A római katolikus egyházfő előtt húsz új bíboros tette le esküjét (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni média)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyugalmazott pápa éber, állapota stabil – hangoztatta Matteo Bruni szentszéki szóvivő a XVI. Benedekről kiadott közleményben csütörtökön az MTI szerint.

A XVI. Benedek vatikáni otthonaként ismert Mater Ecclesiae monostor forrásai az ANSA olasz hírügynökséget úgy értesítették, hogy a nyugalmazott pápa „nyugodt, és rendkívül békés”. Megerősítették, hogy XVI. Benedek pápa részt vett a csütörtöki mise koncelebrálásában. XVI. Benedek a pápai állam területén található egyházi épület első emeletén, saját hálószobájában tartózkodik. A monostorban szolgáló négy szerzetesnő, személyi titkára, Georg Gänswein érsek, valamint a képzett ápoló Eligio atya látja el. Jelen van a nyugalmazott pápa orvosa, Patrizio Polisca is.

A Vatikán kora délután kiadott közleménye szerint a nyugalmazott pápa jól pihent az éjszaka, gondolkodása tiszta és teljesen éber. Állapota továbbra is súlyos, de a helyzet jelenleg stabil – hangsúlyozta a szentszéki szóvivő. Hozzátette, Ferenc pápa továbbra is imára szólítja fel a hívőket, hogy a nehéz órákban XVI. Benedek mellett legyenek. XVI. Benedekért mutatnak be misét a „kis Vatikánnak” tartott római lateráni Szent János-bazilikában pénteken.

A Vatikán nem erősítette meg a német sajtó értesülését, miszerint az emeritus egyházfő állapota már a karácsony előtti napokban súlyosbodott, de a pápa nemet mondott a kórházi kezelésre. A pápák kórházának a Vatikántól nem messze lévő Gemelli-klinika számít. A nyugalmazott pápa abban a monostorban maradt, ahol 2013-as lemondása óta él. XVI. Benedek egészség állapotáról a Szentszék bocsát ki rendszeres közleményt, de a nyugalmazott pápa orvosa is jelzést adhat a beteg állapotának esetleges változásáról.

Címkék: Vatikán, XVI. Benedek