Új, rendkívül fertőző koronavírus variáns bukkant fel Afrikában

Új, rendkívül fertőző koronavírus variáns bukkant fel Afrikában

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új koronavírus variánst azonosítottak a Dél-afrikai Köztársaság legsűrűbben lakott Gauteng tartományában, de valószínű, hogy már Botswanában és Hongkongban is okozott megbetegedéseket. A virológusok szerint több mint 30 mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatokba rendeződnek, ezért ez a variáns gyorsabban terjed és könnyebben kicselezi a szervezet védekezőrendszerét.

A Dél-afrikai Köztársaság egészségügyi minisztere, Joe Phaahla úgy nyilatkozott, ez a rendkívül fertőző verzió lehet az oka annak, hogy az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnőtt a koronavírusos betegek száma az országban. 

Egyelőre a szakértők nem tudják, a rendelkezésre álló vakcinák mennyire hatékonyak a legújabb variáns ellen. A Dél-afrikai Köztársaság kormánya kezdeményezte, hogy péntekre hívják össze az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vírusfejlődéssel foglalkozó munkacsoportját.