Új miniszter felel a kémelhárításért Kínában

Új miniszter felel a kémelhárításért Kínában

Képünk csak illusztráció! A kínai társadalmi kreditrendszer. Részlet az ausztrál ABC News kisfilmjéből (Fotó: ABC News)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kínában Csen Jihszint nevezték ki a hírszerzésért és kémelhárításért felelős állambiztonsági miniszternek, a rendőrség, a jogi ügyek és a titkosszolgálat felügyeletére előléptetett Csen Vencsing helyére – került fel az Országos Népi Gyűlés, a parlament honlapjára vasárnap, a hírről az MTI számolt be.

Csen Jihszin, akit októberben választották be a kormányzó kommunista párt Központi Bizottságába, az elmúlt években a korrupt biztonsági és jogi tisztviselők kiszűrésére irányuló kampányt irányította.

2016 és 2018 között a Hubei tartományi Vuhan város pártbizottságát vezette. 2020 februárjában, a koronavírus-járvány elleni küzdelem legnehezebb szakaszában Csen Jihszint ideiglenesen Hubei tartományba küldték, hogy koordinálja a központi és a helyi hatóságok intézkedéseit.

Csen Vencsinget a minap választották be a kínai kommunista párt (KKP) legszűkebb, 20 fős irányító testületébe, a Politikai Bizottságba, pénteken pedig kinevezték a KKP Központi Bizottsága Politikai és Jogi Bizottságának párttitkárává, amely a legmagasabb belbiztonsági poszt, a rendőrséget a bírókat és a titkosszolgálatokat is felügyeli.

A Reuters arra hívta fel a figyelmet, hogy Csen Vencsing személyében első alkalommal neveztek ki egy kémfőnököt a legfontosabb biztonsági posztra, korábban közbiztonsági vezetők töltötték be ezt a pozíciót. 

Címkék: Kína, kémelhárítás