Újabb amerikai delegáció érkezett Tajvanra

Újabb amerikai delegáció érkezett Tajvanra

Csónak a délkelet-kínai Fucsien tartományban fekvő Pingtan tengerpartján 2022. augusztus 5-én. A szárazföldi Kínának ez a legközelebbi pontja Tajvanhoz, amely a Tajvani-szoros túloldalán, innen 68 tengeri mérföld távolságra terül el (Fotó: MTI/AP)

Fotó: Ng Han-kuan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.

Az öttagú delegációt Ed Markley demokrata szenátor vezeti, mellette még három demokrata és egy republikánus kongresszusi képviselő vesz benne részt. A tervek szerint találkoznak a tajvani elnökkel, a külügyminiszterrel, és a tajvani parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának tagjaival. A tárgyalásokon kereskedelmi és védelmi kérdések kerülnek napirendre.

Ed Markley szóvivője azt közölte, hogy a kétnapos látogatással szeretnék "megerősíteni Tajvan támogatását az Egyesült Államok részéről", valamint "elősegíteni a stabilitást és a békét a Tajvani-szorosban". A közlemény szerint a delegáció tagjai a választott vezetők mellett a magánszektor képviselőivel is találkoznak, hogy a közös érdekeket érintő ügyekről tárgyaljanak, ide értve a Tajvani-szorosban kialakult feszültség csökkentését és a gazdasági együttműködés kiterjesztésének lehetőségeit, a félvezetők gyártására vonatkozó beruházások terén is.
Az újabb amerikai látogatást a kínai kormány hivatalosan egyelőre nem kommentálta.
Nancy Pelosi demokrata párti házelnök múlt heti váratlan látogatása komoly ellenkezést váltott ki Kínából. Peking előzetesen súlyos következményekre figyelmeztette az Egyesült Államokat, ha létrejön egy ilyen út. Ezt követően Kína kiterjedt tengeri és légi hadgyakorlatot kezdett Tajvan körül, éles rakétákat is bevetve.

(MTI)

Címkék: Kína, Amerika, Tajvan