Újabb súlyos orosz rakétatámadás érte Ukrajnát

Újabb súlyos orosz rakétatámadás érte Ukrajnát

Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által 2022. december 19-én közreadott képen tûzoltók egy kijevi infrastrukturális létesítményt oltanak egy orosz dróntámadás után (Fotó: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat/Pavel Petrov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb súlyos orosz rakétatámadás érte csütörtökön Ukrajna több régióját, köztük a fővárost, Kijevet.

A nemzeti infrastruktúrát célba vevő támadásokra válaszul az egész országban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az ukrán hatóságok több régióban közölték, hogy néhány rakétát megsemmisítettek. Ez a legsúlyosabb orosz rakétatámadás december 16. óta, és a tizedik hullám október óta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napok óta figyelmeztet egy új nagy orosz támadásra.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren azt írta, hogy az oroszok több mint 120 rakétát lőttek ki Ukrajnára. Olekszij Aresztovics, egy másik elnöki tanácsadó felszólította a lakosokat, hogy sürgősen menjenek az óvóhelyekre. Óvott attól, hogy a robbanásokról és rakétacsapásokról a közösségi hálózatokon fotókat tegyenek közzé, mert ez akadályozná az ukrán légvédelem munkáját, és elárulná pozícióit. – Ha így tesznek, korrigálják az ellenség hibáit – írta.

Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko arra szólította fel a lakosokat, hogy készüljenek fel további áramkimaradásokra. Telegram-csatornáján azt üzente, hogy töltsék fel a mobiltelefonjaikat és más eszközöket, és tartalékoljanak vizet. Klicsko közölte, hogy a rakétacsapásoknak Kijevben eddig három sérültjük van, köztük egy 14 éves lány.

A kijevi lakosok a városi vezetésnél azt kezdeményezték, hogy állítsa le a fővárosi metró működését csúcsidőn kívül, 10 és 17 óra között, és a megtakarított áramot ossza szét a fogyasztók között, elsősorban azoknak, akiknek nincs gáztűzhelyük – írta csütörtökön az UNN hírügynökség.
Dnyipro, Odessza és Krivij Rih régiókban a hatóságok kikapcsolták az áramszolgáltatást, hogy minimálisra csökkentsék a kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményekben keletkező károkat, ha találat éri őket.

Eközben a nyugat-ukrajnai Lviv nagyváros csaknem teljesen áram nélkül maradt  Andrij Szadovij polgármester szerint. – A város 90 százaléka világítás nélkül van. További információkra várunk a villamosmérnököktől. A villamosok és trolibuszok nem közlekednek. A vízellátás megszakadhat. A kritikus infrastrukturális létesítményeknél dízelgenerátorokra állunk át – írta a polgármester Telegram-csatornáján.

(MTI)