Újabb ukrajnai fegyverszállítmányt igyekszik megvétózni Szijjártó

Újabb ukrajnai fegyverszállítmányt igyekszik megvétózni Szijjártó

Szijjártó Péter a brüsszeli NATO-csúcson (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány ismét megakadályozta az Ukrajnának szánt uniós fegyvervásárlási pénzügyi támogatást, amit az úgynevezett Európai Békefenntartási Eszközből finanszíroznának – írja a Portfolio.hu.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az Orbán-kormány egy héten belül immár második alkalommal akadályozott meg egy közös uniós fellépést. A héten a magyar kormány kilenc, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló orosz oligarchát húzatott volna ki a szankciós listáról, ami miatt Lengyelország hivatalosan is tiltakozott.

A lengyel RMF rádió értesülése szerint hétfőn, az uniós külügyminiszteri találkozón próbálnak majd nyomást gyakorolni kollégái Szijjártó Péter külügyminiszterre, hogy adja fel a tiltakozó álláspontot a fegyvervásárlás pénzügyi támogatásának ügyében.

Amennyiben a külügyminiszter továbbra is ellenáll, úgy a csomag jóváhagyását Magyarország részvétele nélkül fogják végrehajtani.

A mai napon, pénteken egyébként 50 ország védelmi minisztere gyűlt össze a németországi Ramstein légi bázison, hogy az Ukrajnának való hadianyag-szállításról egyeztessen.

FRISSÍTÉS
Cikkünk megjelenése után Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külügyi szóvivője azt közölte lapunkkal, hogy az Európai Békekeret Ukrajnára fordított támogatásának további kibővítéséről még nem született döntés. A kérdés a hétfői Külügyek Tanácsán fog napirendre kerülni, ahol Szijjártó Péter külügyminiszter képviseli majd Magyarországot.