Videókon, ahogy újból kitört Indonézia legaktívabb vulkánja, a Merapi

Videókon, ahogy újból kitört Indonézia legaktívabb vulkánja, a Merapi

Kitört az indonéziai Merapi vulkán 2023. március 11-én. (Fotó: Merapi Uncover Twitter-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét kitört szombaton a Merapi tűzhányó Indonéziában, hamuval borítva be a környékbeli településeket – közölte az ország földtani intézete.

„A vulkán szombaton 12.12 órakor tört ki helyi idő szerint” – tudatta az intézet az MTI beszámolója szerint. Mint hozzátették, a hegyből az elmúlt héten 19 alkalommal bugyogott fel láva és 553 vulkáni eredetű földrengést okozott.

A hatóságok felszólították az embereket, hogy kerüljék el a Merapi 7 kilométeres körzetét, és ne menjenek a tűzhányónál eredő folyókhoz.

A csendes-óceáni tűzgyűrűn fekvő Indonéziában több vulkán van, mint bármely más országban. A Merapi Közép-Jáva tartomány és Yogyakarta határán fekszik, és Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója. Az elmúlt hónapokban a szakemberek 3-as szintű riasztást adtak ki rá, ami azt jelenti, hogy számítottak olyan kitörésre, amely súlyosan érintheti a hegy környékén fekvő területeket. A Merapi 2010-es kitörésekor több mint 200 ember halt meg.