Újra korlátozásokat vezethetnek be Ukrajnában

Újra korlátozásokat vezethetnek be Ukrajnában

Koronavírus Ukrajnában (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkerülhetetlen, hogy ismét szigorú korlátozásokat vezessenek be a járványhelyzet romlása miatt Ukrajnában – jelentette ki Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy hétfői tévéműsorban. Eközben a járvány tavaly tavaszi kitörése óta a betegségben elhunytak száma meghaladta az 54 ezret az országban – adta hírül az MTI. Ukrajnában a 13 százalékot sem éri el azoknak az aránya, akik legalább egy koronavírus elleni védőoltást kaptak. 

A tisztségviselő közölte, egyelőre nincs konkrét időpontja a korlátozások szigorításának. Szavai szerint az bizonyos, hogy hamarosan a legenyhébb, zöld kategóriából az ország már az eggyel szigorúbb, sárga kategóriába kerül, amelyben szigorúbb korlátozások vonatkoznak egyebek mellett a tömegrendezvények és az edzőtermek látogatására. Biztosított egyúttal afelől, hogy az üzleti szféra és a beoltottak számára könnyítések lesznek, például nem szabja majd meg a tárca, hányan tartózkodhatnak egyszerre egy légtérben ott, ahol az alkalmazottak és a látogatók védettek a koronavírussal szemben. Ez még kidolgozás alatt áll.

Kuzin leszögezte, hogy nincs konkrét szám arra vonatkozóan, mennyi új megbetegedés után lehet zárlatot bevezetni Ukrajnában. Meggyőződését fejezte ki ugyanakkor, hogy a legsúlyosabb, vörös kategóriába november előtt nem kell átsorolni az országot. Később Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy másik televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Ukrajna már jövő hétfőn sárga besorolásba kerülhet. A tárca erre tett javaslatot, a döntést a héten összeülő kormányzati válságstáb hozza meg.

Ukrajnában hétfőre 773 esettel 2 298 307-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem a fele az előző napinak és jóval kevesebb az elmúlt hét hétköznapjaiban mértnél, ennek az oka viszont általában az, hogy a hétvégeken kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 18-cal 54 001-re emelkedett. Kórházba 635 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg ez a szám a megelőző napon 899 volt.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 581 418-an kapták meg valamely védőoltás első, 4 208 085-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vagyis 12,8 százalék azok aránya, akik legalább egy koronavírus-elleni oltást kaptak.

A pozitív tesztek aránya az összes teszt között 10 százalék feletti, bőven túl van az 5 százalékos határon, amely alatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint még kordában tartható a járvány. Magyarországon jelenleg 2 százalék körüli ez az arány. Szlovéniában viszont 18,6 százalék. Az országban mától kötelezővé teszik a védettségi igazolványt szinte minden ágazatban, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye.