Átírhatja az ukrán haditervet a szivárogtatás

Átírhatja az ukrán haditervet a szivárogtatás

Ukrán katonák páncélozott harcjármûvük fedezékében a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front térségében tartott gyakorlaton 2023. április 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/AP/Roman Csop/Roman Csop)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül kellemetlen helyzetbe került az Egyesült Államok, miután a kiszivárgott Pentagon-iratokból kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatok olyan baráti országokról is információkat gyűjtöttek, mint Dél-Korea vagy Izrael. Ennél is fájóbb lehet, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok az oroszokat segíthetik az ukrajnai háborúban, ami veszélybe sodorhatja a tavaszra tervezett ukrán offenzívát. Mennyire indokoltak ezek a félelmek?

Április elején egyszer csak különös dokumentumok jelentek meg a Twitteren és a Telegramon, és gyorsan híre ment, hogy az amerikai védelmi minisztériumból származnak. Kezdetben mindenki arra gyanakodott, hogy a Pentagon munkatársai között kell keresni a szivárogtatót. Ám hamarosan kiderült, hogy az anyagok egy része a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) vagy a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) származhatott. Mivel ezeket a védelmi minisztérium tisztségviselői nem kapják meg, így adódott a következtetés, hogy nem a Pentagonból szivárogtatták ki az információkat. Végül megoldódott a rejtély: a titkos dokumentumokat egy katonai bázison dolgozó fiatal szivárogtatta ki. A 21 éves Jack Douglas Teixeria a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisán dolgozott, ahol a gyanú szerint lefényképezte, majd később egy Discord-szerverre feltöltötte a titkosított anyagról készített fotókat. A férfit őrizetbe vették, tettéért akár 15 évet is kaphat.

Moszkvának nem kellett több, a kikerült dokumentumokat manipulálva terjesztették tovább, ezekben jóval nagyobbnak tüntették fel az ukrán veszteségeket, mint amekkorák azok valójában. Az amerikai hírszerzés által készített anyagok persze maguk is lehangoló képet festettek az ukrán hadseregről, illetve a tavaszra tervezett ukrán ellentámadásról. Eszerint az ukránok az elégtelen méretű haderő és a felszerelések hiánya miatt csak szerény területszerzésre számíthatnak. Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak az anyagok nyilvánosságra kerülése után Oroszországot az iratok manipulálásával vádolta meg, céljuk szerinte az, hogy aláássák az ukrán háborús erőfeszítések amerikai támogatását.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mennyiben lesz hatással a kiszivárogtatás a már hónapok óta várt tavaszi ukrán ellentámadásra, amire szakértők szerint a Zaporizzsjai, illetve Luhanszki terület északi részén lehet számítani. Az eddig nyilvánosságra hozott dokumentumokból az látszik, hogy korántsem annyira fontos titkos iratokról van szó, mint amire korábban számítani lehetett. Inkább szokásos vezetői tájékoztatók ezek, amelyek visszatekintve elemzik az ukránoknak nyújtott segítséget, illetve – ami esetleg mégis értékes lehet az oroszoknak – rámutatnak, hogy milyen útvonalakon lehetne mozgatni a nehézfegyvereket. A dokumentumok legfeljebb háttéranyagok lehettek azoknak a vezérkari tisztviselőknek a számára, akik amerikai részről segítik az ukrán félnek megtervezni az elkövetkező hadmozdulatokat. Jelenlegi tudásunk alapján tehát nem tartalmazhattak semmiféle haditervet, hiszen ezeknek nem ez volt a funkciójuk, másrészt a hadmozdulatokra vonatkozó tervek már egy jóval szűkebb kör számára lehetnek csak hozzáférhetők.

Ettől függetlenül a Pentagon-iratok kikerülése valószínűleg módosíthatja a tavaszi ukrán offenzívát, hiszen az erre vonatkozó tervek állandóan változnak az aktuális katonai és politikai fejleményeknek megfelelően. De az is előfordulhat, hogy a szivárogtatásból az Egyesült Államoknak és Ukrajnának még nyeresége is származhat, hiszen az ukrán hadsereg hiányosságainak ecsetelése arra ösztönözheti Ukrajna szövetségeseit, hogy még nagyobb segítséget nyújtsanak Kijevnek a háborúban.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/16. számában jelent meg április 21-én.