UNHCR: növekszik az otthonukból elűzöttek száma

UNHCR: növekszik az otthonukból elűzöttek száma

Migránsok a Földközi-tengeren (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghaladta a 70 milliót 2018-ban azok száma, akik háború, fegyveres konfliktus és üldöztetés elől menekültek el hazájukból. Ez a legmagasabb szint, amit az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) valaha látott közel 70 éves fennállása során.

A Global Trends című kiadványban szereplő szám duplája a 20 évvel ezelőtt mért értéknek, de 2,3 millióval nagyobb a 2017. évi számnál is. A felmérésben szereplő 70,8 millió ember valamivel több, mint Thaiföld lakossága, illetve alig valamivel marad el Törökországétól.

– Amit ezekben a számokban láthatunk, az egy újabb megerősítése annak a trendnek, hogy hosszabb távon növekszik azoknak a háborúk, fegyveres konfliktusok és üldöztetés elől menekülő embereknek a száma, akiknek biztonságra van szükségük – jelentette ki az elemzés kapcsán Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. – Egyfelől a menekülteket és a bevándorlókat övező közbeszéd ma gyakran ellenséges indulatokat szít, ugyanakkor sokszor találkozunk a nagylelkűség és a szolidaritás nagyszerű megnyilvánulásaival is, különösen azokban a közösségekben, amelyek maguk is nagyszámú menekültet fogadtak be. Egyúttal egy sor új szereplő részéről látunk korábban példa nélkül álló elköteleződést, köztük egyes fejlesztési szervezetek, magánvállalatok és magánszemélyek részéről, amely fellépésben nem csupán visszatükröződik a Globális Megállapodás a Menekültekről szellemisége, de egyenesen megvalósítja azt. Ezekre a pozitív példákra kell alapoznunk, és meg kell kétszereznünk a szolidaritásunkat mindazon sok ezer ártatlan ember felé, akiket nap nap után elűznek az otthonukból – mondta a főbiztos.

Öt éve nem jött ilyen kevés migráns | Magyar Hang

A Frontex adatai szerint tavaly 150 ezren jutottak be illegálisan az EU területére. Ez a szám utoljára 2013-ban volt ilyen alacsony.

A hazájukat elhagyók három fő csoportba oszthatók. Menekültek, akik háború, fegyveres konfliktus vagy üldöztetés miatt kényszerültek elhagyni a hazájukat. A menekültek száma 2018-ban elérte a 25,9 millió főt, ami 500 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ebbe az összesítésbe beleértendő az az 5,5 millió palesztin menekült is.

Menedékkérők, akik elhagyták a hazájukat és nemzetközi védelemben részesülnek, de egyelőre várják a menekült státus iránti kérelmük elbírálását. A múlt év végén 3,5 millió menedékkérő volt világszerte.

A harmadik kategóriába a belső menekültek (41,3 millió fő) tartoznak, akik elmenekültek az otthonukból az erőszak elől, ám a saját országukon belül, annak egy biztonságosabb vidékén találtak menedékre.