Valaki a Kremlben semmibe vette az ukrán területek elcsatolásáról szóló döntést

Valaki a Kremlben semmibe vette az ukrán területek elcsatolásáról szóló döntést

Ukrajnai háború - ukrán zászló egy harkivi iskola romjain (Fotó: Marienko Andrii / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös hiábara figyelt fel Rácz András külpolitikai szakértő az ortodox karácsony idejére az oroszok által egyoldalúan elrendelt tűzszünet szövegezésében. Mint azt a Facebook-posztjában megjegyzi: „a szöveg szó szerint tagadja az őszi orosz annexiókat.”

A rendelet Rácz András fordításában így hangzik: „Figyelembe véve Őszentsége Kirill pátriárka kérését utasítom az Oroszországi Föderáció védelmi miniszterét, hogy 2023. január 6. 12:00 és 2023. január 7. 24:00 óra között vezessen be tűzszünetet a felek között Ukrajnában húzódó frontvonal egészén.”

Csakhogy – mint arra a szakértő emlékeztet – jelenleg majdnem az összes frontvonal olyan területeken húzódik, melyeket Oroszország a saját jogrendszere szerint még szeptember-október folyamán annektált. Az elnöki rendelet szerint ezek azonban mégiscsak Ukrajna részei.