„Wagner-lázadás”: hol van most Putyin?

„Wagner-lázadás”: hol van most Putyin?

Vlagyimir Putyin a Kreml-béli dolgozószobájában 2022. május 20-án (Fotó: Kremlin.ru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a Jevgenyij Prigozsin irányította katonai magánvállalkozás, a Wagner-csoport zsoldosai Moszkva felé tartanak, egyre többekben merülhet fel a kérdés: hol tartózkodik most Vlagyimir Putyin? Ugyan az orosz elnök helyi idő szerint délelőtt 10 órakor mondott egy rövid beszédet az eseményekre reagálva, ám hogy azóta mi van vele, azt nem lehet tudni.

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov az orosz állami ITAR-TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az elnök „a Kremlben dolgozik” Moszkvában. Ám a BBC szerint mivel Wagner zsoldosai a jelek szerint megpróbálnak a fővárosba jutni, a közösségi médiában megindultak a pletykák. Egyes felhasználók megjegyezték, hogy Putyin gépe – egy Il-96-300PU típusú speciális repülőgép – az ingyenes online FlightRadar nyomkövető szolgáltatás szerint 14:16-kor indult el Moszkvából, és északnyugati irányba tartott. A gép ezután a jelek szerint eltűnt a rendszerből a Moszkvától északnyugatra fekvő Tver város közelében.

„Azt azonban természetesen nem tudhatjuk, hogy Putyin is a gépen volt-e. Azt tudjuk, hogy Putyin állítólag sok időt tölt a Moszkvától északnyugatra fekvő Valdai-tónál lévő kiterjedt rezidenciáján, és nyilvánvalóan nem él állandóan a fővárosban” – olvasható a brit közszolgálati adó témában készített bejegyzésében.

A reggeli eseményekről készített összefoglalónkat, benne Putyin beszédével, ide kattintva tudják elolvasni, Prigozsin válaszreakciójáról ebben a cikkünkben írtunk, míg arról itt olvashat, hogy állítólag Voronyezsben rálőttek a Wagner egységeire!