Zelenszkij „nagyszabású katasztrófa” lehetőségére figyelmeztetett

Zelenszkij „nagyszabású katasztrófa” lehetőségére figyelmeztetett

Volodimir Zelenszkij (Képernyőfelvétel: Volodimir Zelenszkij / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „nagyszabású katasztrófa” lehetőségére figyelmeztetett Dél-Ukrajnában, valamint légelhárító és más fegyvereket kért a Brüsszelben zajló EU-csúcson résztvevő uniós tagállamok vezetőitől – közölte a Politico című brüsszeli hírportál csütörtökön. A beszámoló szerint Volodimir Zelenszkij a kétnapos csúcstalálkozó első munkanapján, videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében közölte, Ukrajnának olyan információi vannak, amelyek szerint a dél-ukrajnai, orosz megszállás alatt álló Herszonban, Oroszország szándékosan megrongálta a kahovkai vízerőmű gátját.

Szavai szerint egy szándékosan előidézett gátszakadás okozta árvíz több mint 80 települést, köztük Herszon kikötővárost és több százezer ember sodorhat el. „Információink szerint Oroszország már mindent előkészített ennek a terrortámadásnak a végrehajtásához” – idézte az ukrán elnököt a brüsszeli hírportál.

Zelenszkij felszólalásában nemzetközi megfigyelői misszió küldését kérte a kahovkai vízerőműbe a tragédia elkerülés érdekében, és azt mondta: Oroszország szándékosan teremt terepet egy nagyszabású katasztrófához Ukrajna déli részén.

A beszámoló szerint Zelenszkij a zárt ajtók mögött zajló megbeszélésen az EU-tagállamok vezetőihez intézett beszédében légvédelmi rendszereket kért. „Ha megfelelő eszközökkel rendelkezünk az égbolt megbízható védelméhez, azaz elegendő számú és minőségű légvédelmi és rakétavédelmi rendszer áll rendelkezésünkre, akkor tudjuk biztosítani a rendes gazdasági és társadalmi életet Ukrajnában” – fogalmazott az ukrán vezető.

Zelenszkij beszédében arra is figyelmeztette az Európai Uniót és tagállamait, hogy a tél közeledtével „új migrációs hullám” indulhat Európa felé, amelyet „Oroszország szándékosan gerjeszt”. Szavai szerint hamarosan ukránok millióinak indulhatnak el az energialétesítmények elleni támadások miatt – írta a brüsszeli hírportál.

(MTI)