Ukrajna amerikai F-16-os vadászgépeket kap Hollandiától és Dániától

Ukrajna amerikai F-16-os vadászgépeket kap Hollandiától és Dániától

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök F-16-osokat ábrázoló képek előtt 2023. augusztus 20-án Eindhovenben Fotó: AFP via Europress/Ukrán Elnöki Hivatal)

Fotó: HANDOUT

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket kap Hollandiától – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közösségi oldalain, miután tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel. „F-16-osok lesznek az ukrán légtérben. Áttörést jelentő megállapodás. Mától már vannak konkrétumok. Köszönöm Hollandia, köszönöm Mark!” – írta Zelenszkij. Az államfő a bejegyzéshez posztolt egy szelfit is Mark Rutte kormányfővel egy F-16-os előtt. Zelenszkij a megállapodást újabb lépésnek nevezte Ukrajna „légi pajzsának” megerősítésére.

A holland kormányfővel az eindhoveni légitámaszponton tartott sajtótájékoztatón az ukrán elnök az Oroszországgal való béketárgyalásokra vonatkozó kérdésre válaszolva, kifejtette, hogy az egyetlen dokumentum, amely alapján a béketárgyalások megtörténhetnek, az az általa nyilvánosságra hozott békeformula. Kizárta továbbá azt, hogy ukrán területeket „valamire” elcseréljenek. Ezzel arra utalt, hogy Stian Jenssen, a NATO-főtitkár kabinetfőnöke pár napja felvetette, hogy a NATO-tagságért cserébe az ukrán fél lemondhatna az orosz erők által megszállt területei egy részéről Moszkva javára. Szavait Kijev felháborodással fogadta, Jenssen pedig ezt követően elnézést kért. „Van egy dokumentumunk, egy képletünk a békére, és egy vágyunk van, a béke. Megfogalmaztuk, miként látjuk a békét, készek vagyunk a partnereinkkel ennek nyílt megvitatására” – hangsúlyozta az ukrán elnök. Leszögezte egyúttal, hogy helyre kell állítani az igazságszolgáltatást, és felelősségre kell vonni Oroszországot az általa elkövetett bűncselekményekért, köztük a malajziai utasszállító repülőgép lelövéséért, a Kijev melletti Bucsában elkövetett atrocitásokért és Mariupol elpusztításáért.

Zelenszkij a tavaly novemberben tartott G20-csúcstalálkozón hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit. Ez az ukrán béketervnek nevezett javaslat magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről az 1991-es határok mögé. Hollandia 42 F-16-os repülőgéppel rendelkezik, ebből 24 tekinthető hadra foghatónak – írta a német Zeit Online

Dánia 19 gépet ad

Ezt követően Zelenszkij Dániába repült, ahol közös sajtótájékoztatót tartott Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel, aki elmondta, hogy Dánia úgy döntött, hogy 19 darab F-16-os vadászgépet szállít Ukrajnába. „Ön és honfitársai megmutatták nekünk, mi az igazi bátorság. Ezért mindenben támogatással tartozunk önöknek. A háború kezdete óta Dánia az Önök oldalán áll, mert az ukránok szabadsága a mi szabadságunk is. Azt is tudjuk, hogy többre van szükségük, ezért ma bejelentjük, hogy 19 darab F-16-ost biztosítunk Ukrajnának" – fogalmazott a dán kormányfő. Frederiksen reményét fejezte ki, hogy más országok is csatlakoznak a nyugati vadászgépek Ukrajnába szállításához. „Reméljük, hogy a dán vadászgépek segítenek megvédeni az Önök légterét, az ukrán népet, és segítenek visszaszerezni Ukrajnának azokat a területeket, amelyek jogosan hozzá tartoznak" - hangsúlyozta a dán miniszterelnök.     

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője – kommentálva Dánia döntését – közölte, hogy a tárgyalások eredményeként megállapodások születtek az ukrán pilóták F-16-os gépeken történő kiképzéséről is. Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán katonák egy része már Dániában tartózkodik. Közölte, hogy a gyakorlatok befejezésének és a repülőgépek átadásának várható időpontjairól azonban most nem kíván semmit se mondani.

Zelenszkij kitért az ukrán ellentámadás lassú előre haladására vonatkozó nyugati bírálatokra. Szavai szerint nem lehet bírálni az ukrán ellentámadást, amikor a katonák nem rendelkeznek megfelelő fegyverekkel. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kockáztatja több ezer katonája életét csak azért, hogy 5-8 kilométert nyomuljon előre. Megjegyezte, hogy miközben Ukrajna ellentámadásra készült, az oroszok beásták magukat, aláaknázták a területeket és megerősítették a védelmüket, igaz, ezt már 2014. óta teszik Ukrajnában.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter közben az ukrán 24-es hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy az ukrán pilóták, valamint mérnökök és technikusok kiképzése az F-16-os gépeken már megkezdődött, a kiképzés legalább hat hónapig tart. Arra nem tért ki, hol és mikor kezdődött el a kiképzés. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője korábban azt mondta: Ukrajnának, hogy megvédje magát, le kell cserélnie az erkölcsileg és fizikailag elavult különféle típusú szovjet repülőgépeit egyetlen típusú többcélú vadászrepülőgépre, amely lehet az F-16-os.

Az Egyesült Államok a héten hagyta jóvá, hogy Hollandia és Dánia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának. Vasárnap a dán kormány is megerősítette, hogy F-16-osokkal látja el Kijevet, amint ennek feltételei teljesültek. A dán védelmi tárca szerint a gépek átadásához elengedhetetlen, hogy kiválasszák és felkészítsék az ukrán haderő megfelelő tagjait a gépek használatára, valamint meglegyen a kell infrastruktúra a gépek üzemeltetéséhez.

Volodimir Zelenszkij vasárnap közölte, hogy felesége kíséretében Hollandiába érkezett munkalátogatásra. Az államfő közösségi oldalain azt írta, hogy Mark Rutte holland miniszterelnökkel érdemi tárgyalásokat készül folytatni. „A legfontosabb téma F-16-os vadászgépek Ukrajnába szállítása lesz, hogy megvédjük népünket az orosz terrortól” – fejtette ki Zelenszkij. Az ukrán elnök hozzátette, hogy a megbeszélései napirendjén szerepel még globális békecsúcs megszervezése és az orosz háborús bűntettek felelőseinek bíróság elé állítása. Zelenszkij szombaton Svédországban tett látogatást, ottani tárgyalásainak központi témája volt a svéd gyártású Gripen vadászgépek beszerzése.