Zelenszkij: „Donbasz teljesen elpusztult. Maga a pokol, és ez nem túlzás” – az ukrajnai háború friss hírei

Zelenszkij: „Donbasz teljesen elpusztult. Maga a pokol, és ez nem túlzás” – az ukrajnai háború friss hírei

Mariupolban meghalt gyermek az ukrán katonaorvos fejkamerájának felvételén (Forrás: AP/Vimeo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti nyilatkozatában kifejtette, hogy a kelet-ukrajnai Donbasz-régió, ahová az orosz agresszorok az erőfeszítéseik nagy részét koncentrálják, teljesen elpusztult. „Ez maga pokol, és ez nem túlzás” – mondta az elnök.

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter azzal vádolta Moszkvát, hogy az élelmiszert fegyverként használja fel akkor, amikor blokád alá helyezte Ukrajna fekete-tengeri kikötőit, így azokon keresztül nem lehet például gabonát exportálni. Dmitrij Medvegyev előzőleg kijelentette, hogy a nyugat ne számítson az orosz élelmiszer-szállítmányokra, ha továbbra is támadja Oroszországot a szankciókkal.

Az amerikai kongresszus jóvá hagyta az Ukrajnának juttatandó újabb, 40 milliárd dolláros katonai és humanitárius segélyt. Ennek részeként 100 millió dollár értékben katonai felszerelést szállítanak a Pentagon készletéből.

Az orosz fél bejelentése szerint újabb 771 ukrán katona adta meg magát a mariupoli Azovsztal acélműnél, ahol a város utolsó védői tartották magukat hetekig elbarikádozva. Korábban már ezer katona megadta magát, de még mindig vannak a gyárban ukrán védők.

Putyin legkisebb (ismert) lánya, Katyerina Tikhonova 2017 és 2019 között több mint 50 alkalommal repült Németországba állami pénzen bérelt charterjáratokkal, tárta fel a Spiegel.

Az AP hírügynökség Mariupolt utoljára elhagyó munkatársai egy tamponba rejtve kicsempésztek az ostromlott városból egy memóriakártyát, amin egy ukrán felcser, Julia Pajevszka fejkamerával rögzített tapasztalatai látszanak. A felvételek testközelből mutatják a városban átélt borzalmakat, például amikor Pajevszka küzd egy gyermek életéért, majd amikor mégis meghal, sírva omlik össze. A riport itt tekinthető meg.

Címkék: ukrajnai háború