Zelenszkij elutasította a „karácsonyi tűzszünetet”, és azt Amerika is cinikusnak nevezte

Zelenszkij elutasította a „karácsonyi tűzszünetet”, és azt Amerika is cinikusnak nevezte

Volodimir Zelenszkij és felesége karácsonyi fotója (Fotó: Volodimir Zelenszkij/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videóüzenetében visszautasította, hogy Ukrajna is tűzszünetet léptessen életbe az ortodox karácsony idejére, miután Kirill pátriárka kérésére Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek déltől szombat éjfélig fegyvernyugvást rendelt el az orosz inváziós erőknél.

Zelenszkij szerint ez csak egy orosz trükk, amivel meg akarják állítani az ukrán honvédők előretörését, és lélegzetvételnyi időt akarnak nyerni az orosz támadók, hogy utánpótlást juttassanak a frontra Dombaszban.

„Most a karácsonyt akarják álcaként használni, hogy megállítsák a fiainkat, és erősítést, lőszert és mobilizált egységeket küldhessenek Dombaszba. De mire jutnának ezzel? Csak tovább nőnének a veszteségeik” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök ezután oroszra váltott, és az oroszoknak címezve elmondta, hogy „a háború befejezése egyet jelentene az országuk által indított agresszió befejezésével... A háború pedig vagy úgy fog befejeződni, ha a katonáik elhagyják az országot, vagy úgy, hogy a mi katonáink kisöprik őket.”

Az amerikai külügyminisztérium ugyancsak „cinikusnak” minősítette Putyin tűzszünetét. Biden elnök véleménye szerint Putyin „így próbál némi oxigénhez jutni”. A külügyminisztérium szóvivője szerint „Attól tartunk, hogy az poroszok bármilyen ideiglenes tűszszünetet a frissítésre, az átcsoportosításra és végső soron az ellentámadásra használnának fel.”

Címkék: ukrajnai háború